Valeriu Zgonea a primit trei ani de închisoare cu executare pentru șpaga de 621 de mil. lei vechi venită de la Buzău.

Condamnatul este Valeriu Zgonea. Deși fostul fostul șef al Camerei Deputaților a pledat nevinovat, judecătorii au ținut cont de faptul că omul de afaceri buzoian Dumitru Dobrică a admis fapta (și a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere).

„Inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna”, se arată în rechizitoriul DNA.

De ce făcut Zgonea trafic de influență ?

Reiese tot din rechizitoriul procurorilor.

„În perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru privind primirea de foloase necuvenite în schimbul numirii într-o importantă funcție publică a unei rude a lui Dobrică Dumitru”.

Ruda era fiica omului de afaceri, Ionela Dobrică, „numită președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, după cum arată rechizitoriul DNA.

Ionela Viorela Dobrică este fiica fostului consilier judeţean Dumitru Dobrică, important om de partid în PSD Buzău şi beneficiar al unor contracte cu instituţii publice. Curtea de Conturi a descoperit că Dobrică a încheiat contracte de ordinul milioanelor de euro cu primăria buzoiană, fără licitaţie, prin intermediul companiei Urbis Serv, deţinută de consiliul local.

De notat că Dumitru Dobrică n-a scăpat definitiv de emoții. Judecătorii au respins acordul de recunoaștere a vinovăției – considerând prea blândă (în raport cu fapta) pedeapsa de doi ani cu suspendare. Dosarul a fost returnat către DNA Ploiești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *