Astăzi au fost demarate lucrările de construcție pentru viitorul Penitenciar din localitatea Unguriu, județul Buzău, conform unui comunicat oficial.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat importanța acestui moment, afirmând că după 24 de ani, România începe construcția unei noi unități în cadrul sistemului penitenciar. Ultima astfel de inaugurare a avut loc în anul 2000, odată cu începerea lucrărilor la Centrul Educațional Buziaș. Modernizarea întregii infrastructuri a Administrației Naționale a Penitenciarelor reprezintă un obiectiv crucial pentru Ministerul Justiției, în special în contextul eforturilor depuse pentru combaterea fenomenului fugarilor.

Ministra a evidențiat preocuparea continuă pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție din penitenciare, modernizarea spațiilor existente și extinderea capacității acestora. În perioada 2021-2023, au fost create peste 2.000 de locuri noi în penitenciare, dintre care 1.282 în ultimul an. Alina Gorghiu a exprimat încrederea că astfel de investiții vor rezolva problemele existente în acest domeniu.

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin, a precizat că această investiție reprezintă o piatră de temelie în eforturile de îmbunătățire a condițiilor din sistemul penitenciar. Noul penitenciar din Unguriu va avea o capacitate de 900 de locuri, inclusiv 100 pentru regim deschis. O noutate notabilă constă într-unul dintre pavilioanele destinate regimului deschis, care va fi situat în afara perimetrului penitenciarului. Acest aspect permite celor privați de libertate să gestioneze mai autonom viața lor înainte de eliberare, minimizând supravegherea și pregătindu-i pentru reintegrarea în societate.

EMAG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *