În cursul ultimelor 24 de ore, pompierii buzoieni au acționat pentru gestionarea a 28 situații de urgență, dintre care solicitări pentru intervenția echipajelor S.M.U.R.D., în număr de 14.
Totodată, salvatorii au intervenit la 7 misiuni de stingere a incendiilor, 3 misiuni de deblocare/căutare persoane dar și alte 3 situații de urgență.
Temperaturile mari din această perioadă, însoțite de lipsa precipitațiilor duc la reapariția incendiilor de vegetație ce se pot extinde pe suprafețe foarte mari, fapt ce poate aduce pagube majore comunităților în care se produc, iar pentru stingerea acestora este nevoie de desfășurări ample de forțe și mijloace prin intervenții solicitante și de durată ale pompierilor.
În ultimele 24 de ore au avut loc 3 astfel de incendii de vegetație, care au distrus în calea lor peste 10 hectare de vegetație uscată, stuf și gunoi menajer, în municipiul Buzău, dar și în localitățile Grebănu și Balta Albă.
“Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.
De asemenea, pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:
– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
supravegherea permanentă a arderii;
stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale.
Totodată, solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităților locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier”, a transmis ISU Buzău.