Zborcudrona este un proiect fotografic conceput de catre Ion Zecheru ce consta in realizarea  fotografiilor aeriene a principalelor obiective turistice cheie din judetul Buzau , atat in mediul rural cat si urban .

Proiectul a fost demarat pe la sfarsitul anului trecut ( 2019 ) si prezinta instantanee fotografice inedite din diferite zone ale Buzaului spectaculoase. In continuare vom discuta cateva aspecte cu cel care a creat proiectul #zborcudrona , Ion Zecheru .

#zborcudrona

Ce reprezinta proiectul #zborcudrona ?

Poti vedea orasul tau din alt unghi . Cred ca fiecare om a fost fascinat mai mult sau mai putin despre ideea de a zbura , de a vedea totul de sus cel putin pentru o secunda . Proiectul asa a fost gandit , sa ofere instantanee fotografice aeriene cu minunatul nostru judet. Sunt foarte multe locuri de explorat iar judetul nostru are multe peisaje de oferit spectaculoase .

Cum de te-ai gandit la demararea acestui proiect ?

Au fost mai multi factori care m-au facut sa demarez  acest proiect . Imi aduc aminte cand eram copil , ma duceam cu mare drag si cred ca aveam cel mai mare entuziasm cand ajungeam la orele de aeromodelism de la Palatul Copiilor din Buzau . Eram fascinat de zbor si de ideea de “ oare cum se vede totul de sus ” ?

In acelasi timp aveam si un aparat foto vechi pe film si imi placea la maxim sa fac fotografii simple sau cu dubla expunere , erau foarte faine vremurile de atunci . Asa am prins drag de fotografiat si de zbor iar pe parcurs am combinat cele doua pasiuni si a rezultat ceva frumos , era cumva inevitabil sa se intample treaba asta .

Ce obiective turistice ai fotografiat ?

In prezent am fotografiat obiective din orasul Buzau , de la Palatul Comunal vazut de deasupra gen Birds Eye View , pana la parcul Crang , obelisc , parcul Marghiloman si Tineretului . Deobicei ridic drona la o inaltime mica 100-200 m pentru a fotografia de deasupra si de a contura cat mai multe detalii .

Cu cat ridic drona mai sus , cu atat devine totul mai mic , iar cladirile sunt doar cateva patratele fad nuantate in tonuri de gri sau negru . Trebuie sa fi  foarte atent cand ridici drona , asta e si farmecul . Trebuie sa fi atent la detaliile tehnice : calibrarea giroscopului inainte zbor , semnalul GPS ,  intensitatea vantului , apoi setarile foto – video in functie de lumina oferita . Mai pot aparea alte pericole precum pasarile . Deobicei vulturii si pescarusii sunt cei care pot ataca drona in timpul zborului .

Am fotografiat/filmat si realizat impreuna cu colegul meu Roberto George Popescu diferite materiale de prezentare a obiectivelor turistice mai putin promovate din Buzau in cadrul proiectului #ExploramBuzaul , unul dintre clipurile mele preferate fiind cel de la varful Turtudui , din Comuna Bozioru . Am avut parte de multe peripetii in drumetiile noastre , dar ne amintim de ele si le povestim cu mare drag cand ne intalnim.

Am fotografiat/filmat zone precum Dealurile Istritei , Penteleu ,Bozioru , Lacul Vulturilor , Meledic , Lopatari , Siriu , Gura Teghii si multe altele . Deabia astept sa vina vara sa surprind cat mai multe instantanee inedite cu zonele de munte .

Ce evenimente ai reusit sa filmezi cu drona ?

Primul eveniment filmat cu drona fix la cateva saptamani dupa ce am intrat in posesia dronei a fost BMW FEST . Un eveniment foarte fain dar foarte putin cunoscut la nivel local unde pasionatii de masini se strang pentru a face demonstratii de drift / burn-out si tuning . La finalul evenimentului are loc celebrul mars auto,  unde toti participantii aliniaza BMW-urile in linie si pornesc la drum spre Buzau cu claxoane si flash-uri si maxim 40 km / ora . E o nebunie totala , oameni faini , senzatii , galagie , adrenalina mult fum si multe cauciucuri arse !

Video : Ion Zecheru | Zborcudrona

Apoi am filmat la Istrita Escape editia a IV-a . Este vorba despre un concurs anual de alergat foarte fain , ce include probele de maraton , semimaraton si fun run . Este singurul concurs din Buzau axat pe proba de maraton si semimaraton. Am filmat si la Bisoca , mai exact la workshop-ul de instrumente arhaice organizat de Ferencz Segercz ce a durat 4 zile , timp in care au avut loc un mare jam session cu diferite instrumente arhaice precum : tilinca dramba tobe , caval si fluier ,  si cam atat pe anul 2019 . Ce va urma in 2020 va fi surpriza .

Video : Ion Zecheru | Zborcudrona

Ce ti-ai propus pentru 2020 ?

Pentru 2020 nu am o lista anume cu task-uri gen ce trebuie sa fac , nu ma gandesc niciodata si nu premeditez ce o sa fac , cu mici exceptii . Totul vine de la sine , stiu ca trebuie sa fac cate ceva si atat .

Momentan lucrez la un proiect de promovare a traditiilor din Buzau mai precis a zonei Bisoca . Ideea proiectului este gandita de catre Aura Casaru coordonatoare a proiectului Zestrea Bisoceana iar eu ma ocup in totalitate de partea foto/video dar si de grafica .

Fiindca tot veni vorba de traditii si obiceiuri , vreau sa realizez un mic documentar despre constructia cavalului si a fluierelor . Sunt pasionat de acest instrument iar pe langa asta interpretez ocazional la fluier si caval si vreau sa il fac cat mai cunoscute aceste instrumente . Am gasit pe cineva priceput in ale construirii lui . Este vorba de un mester constructor din Valea Prahovei ce locuieste intr-o zona pitoreasca foarte faina in comuna Maneciu . Pana acum am studiat , am facut scenariul si am pus totul la cale iar in cel mai scurt timp o sa demarez toata treaba , de la filmare pana la procesare editare / montaj si apoi publicare / promovare . Deabia astept !

Bineinteles voi posta clipuri si cat mai multe fotografii din Buzau . Pentru inceput m-am axat mai mult pe oras dar cu siguranta voi posta fotografii cu Buzaul vazut de sus din mediul rural/montan , deoarece sunt fascinat de obiectivele turistice de la noi din judet . Practic avem de toate , munti dealuri si campii . E un judet frumos cu multe obiective/peisaje faine de aratat oamenilor !

Ce intamplari amuzante ai avut de cand #zboricudrona ?

Ha ha ! Sunt multe. Acum sunt amuzante dar atunci pe moment , nu ! Imi aduc aminte eram cu drona in Poiana Cozanei din sat Nucu comuna Bozioru si filmam . Eram cu drona pe la 300-400 de metrii . Apoi un mare vultur tot a inceput sa dea tarcoale si sa se apropie din ce in ce mai mult . M-am ingalbenit la fata iar pt cateva secunde am ramas inlemnit , apoi am aterizat drona iar spre bucuria mea nu s-a intamplat nimic . Acum da , mi se pare amuzant cand povestesc aceasta faza si imi aduc aminte ce fata aveam .

O alta intamplare care ma amuza acum cand o povestesc a avut loc in ziua evenimentului de inaugurare a rondului de la Carrefour unde a fost prezentat celebrul avion Aero L- 39 Albatros . Toate bune si frumoase voiam sa filmez cu drona , aveam un model sub 500 gr si nu a fost nevoie sa il inregistrez la Autoritatea Aeronautica Civila . Am ajuns la ceremonie am intrebat autoritatile responsabile cu ordinea din zona, mai exact Politia Romana / Militara / Comunitara si Jandarmeria  daca am voie sa ridic drona si toti au spus ca da.

Un pic mai sceptici au fost cei de la Jandarmerie care mi-au spus ca nu am voie sa o ridic de pe domeniul public si sa zbor cu ea deasupra oamenilor. Am zis ok , hai ca ma duc in spatele parcarii de la la XXL unde e domeniu privat , cer aprobarea lor si o ridic . Am primit acordul am ridicat drona , eram la 500 de metrii distanta de rond fata de unde erau toti oamenii adunati .

Nici nu au trecut 2 minute si au venit echipajele de jandarmerie / politie etc mai ceva ca la un interlop. Iar de aici a inceput distractia . Singurul incovient a fost ca am pierdut timpul , nu am filmat absolut nimic si a trebuit sa predau lectii de legislatie a dronelor celor care ar fi trebuit sa le stapaneasca deja , dar na .. acum e amuzant cand imi aduc aminte .

Unde te pot urmarii cei interesati de proiect ?

Am demarat proiectul pe facebook , pe instagram si pe youtube . In curand o sa fac demersurile pentru a deschide pagina web de prezentare a proiectului dar toate la timpul lor .

By SDS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *