Extracțiile dentare sunt tratamente stomatologice în care unul sau mai mulți dinți sunt îndepărtați din cavitatea orală. Chiar dacă, de cele mai multe ori, extracția se face atunci când un dinte natural nu mai poate fi salvat, procedura poate fi recomandată în diverse situații pentru a contribui la menținerea unei danturi mai sănătoase.

Chirurgia dentară nu este de fiecare dată o cauză a deteriorării sănătății danturii. Ea poate fi folosită pentru a rezolva afecțiuni variate la nivelul cavității bucale tocmai pentru a se obține dinți sănătoși și un zâmbet frumos. Poți afla mai multe informații despre avantajele chirurgiei dentare și, în mod particular, despre extracții dentare de la specialiștii Clinicii Dr. Leahu.

Să vedem, așadar, care sunt cel mai des întâlnite situații în care extracția este tratamentul potrivit pentru o bună sănătate orală.

Înlăturarea dinților de minte

Dinții de minte (sau molarul de minte) pot crește în poziții incomode sau pot rămâne blocați în os ori în gingii. Această situație poate provoca disconfort, durere și are ca efect deteriorarea danturii – dinții se pot deplasa, pot apărea carii nedorite sau chiar probleme de masticație.

În aceste situații, medicul stomatolog va recomanda extracția dinților de minte tocmai pentru a salva dantura și a proteja dinții naturali. În cazul în care dantura a fost deja afectată de poziționarea molarilor de minte, este posibil ca ulterior extracției să fie nevoie să porți aparat dentar care să ajute la alinierea corectă a dinților.

Pregătirea danturii pentru proteze, implanturi sau ortodonție

În unele cazuri, extracțiile dentare sunt necesare pentru a face loc protezelor dentare sau pentru a corecta probleme de aliniere a danturii cu ajutorul tratamentelor ortodontice.

Tratamentul prin care se pot elimina anumiți dinți asigură ulterior o dantură cu dinți corect aliniați și o funcționalitate îmbunătățită. Astfel, extracția dentară poate face parte din reconstrucția dentară necesară pentru a rezolva probleme ce țin de masticație, respirație și aspectul estetic al danturii.

Dinți cariați, deteriorați și infecții dentare

Desigur, așa cum bine știm, extracțiile dentare pot fi necesare atunci când un dinte este grav afectat de carii dentare sau de leziuni care fac imposibilă restaurarea lui. Conform rifkindental.com, în aceste cazuri, îndepărtarea dintelui afectat este adesea mai indicată decât încercarea de a-l salva.

Mai mult, infecțiile dentare acute sau abcesele pot necesita extracția dinților pentru a preveni răspândirea infecției în alte părți ale gurii sau în organism.

După cum vezi, extracțiile dentare pot ajuta la menținerea unei danturi mai sănătoase. Avantajele chirurgiei dentare includ, printre altele, următoarele:

  • prevenirea răspândirii infecțiilor: extracția ajută la stoparea răspândirii infecției și previne complicații grave;
  • reducerea disconfortului și a durerii: extracția reduce disconfortul și durerea asociate principalelor afecțiuni dentare;
  • contribuie la menținerea alinierii corecte a danturii: chirurgia poate fi parte a unui plan de tratament pentru corectarea problemelor de aliniere a danturii, ceea ce va susține o digestie mai bună a alimentelor, dar și o respirație mai eficientă pe timpul nopții.

Chiar dacă serviciile de chirurgie dentară reprezintă soluții de tratament moderne, este important să discuți cu medicul stomatolog în legătură cu orice problemă dentară și să urmezi recomandările acestuia pentru remedierea eficientă și corectă a tuturor afecțiunilor.

Extracțiile dentare sunt efectuate în condiții de siguranță și cu un disconfort minim și contribuie la menținerea și îmbunătățirea sănătății tale orale, însă se realizează doar la recomandarea stomatologului, ca parte din tratamentul personalizat care ți se potrivește.

Photo: Unsplash

cnpaulescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *