Sunt sigur că puține persoane sțiu ce este dropia, dar și mai puține au văzut una în realitate, mai ales în județul Buzău. După 1990, s-a considerat că dropia (cea mai mare pasăre zburătoare din Europa) este o specie dispărută din România, dar în urmă cu aproximativ un an, a fost descoperit un cuib cu trei ouă, în regiunea Salonta.

FOTO- Asociația Grupul Milvus

De ce a dispărut dropia din România?

Clasificată ca specie vulnerabilă pe plan global, a cunoscut un declin covârșitor în urma fragmentării habitatelor sale de odinioară. Până la mijlocul anilor 1950, ea a dispărut din cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România, unde, mai ales în urma naționalizării, pajiștile unde trăia au fost arate și transformate în terenuri agricole, menționează Grupul Milvus. 

Nu în ultimul rând, la decimarea speciei în România, au contribuit vânătoarea și braconajul.

În secolul al XIX-lea, existau populații stabile de dropii în Banat, Crișana, Podișul Transilvaniei, Câmpia Română, Dobrogea și-n câteva locuri din Moldova.

În 1988, conform datelor de la fondurile de vânătoare, mai erau în jur de 48 de exemplare în toată țara. 

Mai multe despre prezența dropiilor în România de-a lungul timpului puteți afla de AICI!

Braconajul dropiilor în Buzău

Se pare că în localitatea Padina, din județul Buzău, ca și în alte zone ale României, se practica braconajul „cu ciomegele”, iar prada se împărțea între martori, ceea ce ajuta la tăinuirea faptelor.

“Psihoza masei se manifestă ca în vremea unei revoluții și bărbații satului pleacă în zori de zi, inundând câmpul în toate direcțiile. Drama începe. Operațiunea se face cu ciomegele. Săniile se încarcă cu dropii complet sau pe jumătate omorâte. Ce nu mai încape în sanie rămâne grămadă pe câmp, pentru cursa următoare. Înapoierea în sat se face discret, prin dosul grădinilor, iar prada se împarte între prieteni și vecini, ceea ce ajută tăinuirea faptei”⁣, descria Aurel M. Comșia, inspector general al vânătoarei, într-un articol din revista Carpații din aprilie 1939.

în 22 și 23 Decembrie 1938 (când a fost un mare îngheț) s-a produs un mare masacru în rândul populațiilor de dropii din întreaga Românie. Conform rapoartelor înaintate la vremea respectivă de Jandarmerie, 740 de dropii au fost ucise de bâtele a 232 de infractori, care au fost dați în judecată.

Examinând mai amănunțit rapoartele de la acea vreme, recordul distrugerii din acele zile l-a suferit hotarul comunei Padina, care era luat în arendă ca teren de vânătoare de Domeniile Coroanei și dispunea și de un Post de Jandarmi de Vânătoare. Acolo, în doar două zile, se braconase cu salbaticie, un număr de 132 de dropii, de către 39 de infractori.

Problema era una foarte gravă și răspândită, și nu doar la Padina se practica acest „sport”. Din cauza disperării autorităților, prima măsură de ordin preventiv, a fost instituirea — prin decizie ministerială — a unui premiu de 2000 lei pentru orice organ public (jandarm, paznic de vânat, pădurar, paznic de câmp, etc.), care descoperea prin acte valide o infracţiune la dropii sau la lebede. Aproape toți infractorii care erau interogaţi dădeau următorul răspuns clasic: „Ie-am găsit moarte pe câmp şi le-am adus acasă cu intenţia de a le preda postului de jandarmi”.

Mai pe scurt, era foarte greu să condamni pe cineva, dar nu imposibil. Tot din revista Carpații aflăm că braconieri au primit sentințe “de o severitate potrivită faptei”. Amintim doar unul dintre cei doi “șampioni în distrugerea dropiilor pe terenul Domeniile Coroanei din com. Padina, jud. Buzău”, care a fost pedepsit cu un an de închisoare și 40.000 lei despăgubiri civile pentru că, împreună cu un alt consătean, în ziua de 23 decembrie 1938 a omorât cu ciomegele 30 de dropii.⁣

Dropia a revenit în România

Din nefericire, se pare că omul, ucigând într-un mod ingrozitor și nemilos, a contribuit la dispariția acestei superbe păsări, nu doar de pe teritoriul județului Buzău, dar și a întregii țări. Conform Nature Corner, observațiile de pe teren din ultimii 13 ani confirmă existența unei populații transfrontaliere (cca 40-50 de exemplare) în zona Salontei (Bihor).

Municipiul Salonta anunța că a început construcția Cuibului Dropieiîn zona sud-vestică a localității, la ieşirea spre Arad şi Ungaria. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la 15.07.2020, iar investiția va fi finalizată până la începutul anului 2021. Deși inițial proiectul ar fi trebuit finalizat în august 2020, tergiversarea procedurilor de achiziție publică pentru realizarea proiectului tehnic și pentru lucrările de construcții au determinat necesitatea prelungirii proiectului cu încă un an.

Lucrările de amenajări și construcții cuprind: un centru turistic pentru promovarea patrimoniului natural, amenajarea Lacului cu stuf, o pistă de biciclete și un turn de observare a speciilor locale, precum și un element vital pentru conservarea dropiilor, respectiv împământarea a aproximativ 6 km de linii de medie tensiune. Valoarea investiției este de 1270209 euro inclusiv TVA, din care 85% FEDR, 13% finanțarea din partea Guvernului României, iar restul contribuția proprie a Municipiului Salonta.

Centrul va oferi atât localnicilor, cât și turiștilor informații despre valorile naturale locale, despre speciile care trăiesc în zonă și modalitățile prin care acestea pot fi protejate. Aici vor fi organizate programe educaționale și științifice pe tot parcursul anului atât în interior, cât şi în aer liber, și se vor oferi oportunități pentru petrecerea timpului liber pentru elevi, familii, turişti și localnici deopotrivă.

Pentru cei care vor să citească articolul din Revista Carpații (1939) o pot face aici: https://bit.ly/2KFUwvM

⁣Sursa: Biblioteca Digitală Transilvanica⁣

One thought on “În anul 1938, braconierii din Buzău ucideau zeci de dropii cu bâtele. Specia considerată dispărută, regăsită după mulți ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *