Laurențiu Cazan, cunoscut interpret, compozitor, textier si orchestrator român, s-a născut pe 28 decembrie 1957, în municipiul Buzău. Este unul dintre puținii poliinstrumentiști din peisajul muzicii ușoare românești (cântă la vioară, pian, chitară, muzicuță, percutie). Pe parcursul carierei a interpretat melodii atât în limba română cât și în alte 8 limbi străine.

Începuturile carierei sale sunt legate de Orchestra Liceului de Muzică din Bacău, unde cântă într-un taraf, la vioară. În perioada următoare cântă în mai multe formații: Omicron (1973-1978), Nona (1978-1979) alături de Mihaela Runceanu, Apollo a Teatrului „Toma Caragiu”, Ploiești (1980-1981), Litoral (1981-1982), Cromatic (1985-1986), Sfinx (1986-1990).

Activitate muzicală

  • 1982 – debutează la televiziune cu piesa „Uită tristețea”, muzică și versuri proprii, în cadrul unei emisiuni produse de Titus Munteanu;
  • 1982 – 1985, face turnee în țară;
  • 1983 – lansează primul disc – “Uită tristețea”;
  • 1985 – 1990, desfășoară turnee cu formațiile Cromatic și Sfinx în Danemarca, Kuwait, Norvegia, Finlanda, Olanda, Austria, Germania, Belgia;
  • 1990 – 2001, urmează o serie de turnee în Europa ca one man show. Are o serie de apariții la televiziune în Olanda – RTL4, SBS, TV Drenth;e
  • 1991 – înainte de a se stabili în Olanda, editează discul-single „Numai muzica”;
  • 1996 – își lansează albumul “Say something”;
  • 2001 – 2003 desfășoară o activitatea concertistică, radio, TV în România;
  • Formația de concert îi alătură pe Vali Vătuiu, Adi Manolovici, Cătălin Răsvan, Florin Micolof.

Distincții

  • 1993, obține locul al II-lea la finala pentru Eurovision – cu piesa “Say something”.Tot în același an participă la festivalul „Cerbul de Aur” cu piesele “Angel” și “Say something”;
  • 1994, participă la concursul „Song Festival” de la Cavan, Irlanda cu piesa “Say something” și obține locul II;
  • 1995, obține locul al II-lea la festivalul „Cerbul de aur” – cu albumul “Say something”;
  • 1998, participă la Eurovision cu piesa “Sinceritate”;
  • 2000, participă la Eurovision – cu piesa “Survive”;
  • 2001, piesa sa „Sunetul ploii” interpretată de Aida Elena Borovină primește premiul special al juriului de copii la „Steaua de aur”;
  • 2002, piesa sa „Pescărușul” interpretată de Patricia Costache primește premiul pentru cel mai bun aranjament muzical la „Steaua de aur”.

Albume

  • Uită tristețea (1983);
  • Say something (1996);
  • Și iarăși voi zbura (2003).

În anul 1982, la debutul său pe micul ecran, Laurențiu Cazan avea toate calitățile necesare unei cariere de succes. Un tânăr cu plete, talentat, autodidact, care cânta la chitară „Uită tristeţea”, a ajuns rapid cunoscut la noi în țară și nu numai.”Say something”, a devenit prima piesă a unui român difuzată de radiourile vest europene și încă este o melodie intens difuzată de stațiile radio. Buzoianul a avut o perioadă plină de turnee și apariții, urmând ca la un an după Revoluție să plece în Olanda, unde s-a și stabilit pentru o perioadă. Câțiva ani mai târziu a revenit în România, în orașul său natal, unde trăiește și astăzi.

Locul al II-lea la finala pentru Eurovision și problemele cu juriul de la festivalul „Cerbul de Aur

În anul 1993, obține locul al II-lea la finala pentru Eurovision – cu piesa “Say something”. Tot în același an participă la festivalul „Cerbul de Aur”, unde a întâmpinat unul dintre cele mai dificile și rușinoase momente din cariera sa. Atunci, un membru al juriului l-a acuzat că a făcut playback și buzoianul a rămas fără nici un premiu.

S-a iubit cu Marina Voica

La începutul anilor ’80, o bârfă greu de crezut era pe buzele tuturor – celebra cântăreață Marina Voica se iubea cu un tânăr artist, pe numele său Laurențiu Cazan. În 1984, ea avea 47 de ani, iar el, doar 24 și, cu atât mai mult cu cât relațiile de acest gen nu erau „la modă”. Era exclus, din punctul de vedere al celor care le comentau relația, ca între cei doi să existe o relație adevărată de iubire și, cu atât mai puțin, o pasiune arzătoare, așa cum se spunea. Și totuși, cei doi artiști au fost împreună trei ani…

 „Orice ar spune lumea, Laurențiu m-a iubit. Altfel aș fi simțit și nu m-aș fi combinat cu un bărbat atât de tânăr. Ne-am iubit unul pe altul într-un fel special, în care muzica ne lega și mai tare. Am cântat mult timp împreună. Pentru mine, Laurențiu este un geniu muzical, a declarat Marina Voica, pentru revista TANGO.

A fost acuzat că nu și-a recunoscut copiii

O poveste încâlcită a ieşit la iveală acum mulți ani. Laurenţiu Cazan a fost acuzat de o tânără că a lăsat-o însărcinată şi nu vrea să-şi recunoască fiul. Odată cu trecerea anilor, femeia s-a resemnat la gândul că băiatul ei nu-şi va întâlni niciodată tatăl biologic. Ea l-a crescut singură și între timp și-a refăcut viața.

La şase ani după ce Claudia Voicilă şi-a făcut publică povestea, o altă femeie a relatat o întâmplare „la indigo”. În 2012, o rusoaică stabilită în Olanda, ţară în care solistul a locuit multă vreme, a mărturisit că are o fetiţă cu el. Pentru că nu a vrut să i se divulge numele real, în presă femeia a apărut cu numele „Nataşa”. Aceasta a povestit că l-a cunoscut pe artist în urma unei colaborări pe plan muzical şi au început o relaţie.

A rămas însărcinată dintr-o întâmplare, iar la scurt timp după aflarea veştii, Laurenţiu Cazan s-a făcut nevăzut, fără să-şi recunoască fetiţa. Culmea e că interpretul le-a lăsat gravide pe cele două femei, pe Claudia şi pe Nataşa, în acelaşi an, la doar câteva luni distanţă

Laurențiu Cazan s-a retras în Buzău

Deși în anii ’90 fusese prima vedetă care s-a impus pe piața muzicală occidentală, iar look-ul său și vocea deosebită l-au transformat repede într-un star, buzoianul a preferat să se retragă din viața publică și s-a apropiat mult de religie și rugăciune, ”deschidere către lumină” după cum numește orientarea sa artistul. Acesta refuză să mai apară în emisiunile de divertisment din cauza decandenței și simulărilor sexuale atât de prezente în coregrafiilor soliștilor din noul val muzical, atât de agreat de tineri.
Buzoianul nu a renunțat însă complet la viața artistică, el continuând să cânte la diferite cenacluri sau prin pub-uri și participând la concursuri muzicale pentru copii, în calitate de jurat.

Chiar dacă nu a mai susținut concerte mari și nici în emisiunile TV nu este invitat prea des, Laurențiu Cazan păstrează legătura cu fanii săi pe rețelele de socializare și tot din mediul online își câștigă existența.

„Îmi văd de treaba mea, în continuare, la studio. Mă ocup tot de muzică, însă fac lucrurile acestea în momentul de față în mediul online și este destul de bine. Îmi este dor de scenă, îmi este dor de bine, este un lucru normal. Și nu numai mie, ci și celorlalți colegi. Îmi merge bine și în mediul online acum, am 150.000 de fani, pe Facebook, iar din postările mele de pe Youtube câștig bani cât să fiu mulțumit. Perioada aceasta este una destul de grea,a povestit Laurențiu pentru impact.ro.

Surse – Click, Wikipedia, VIVA, Libertatea, Facebook (Laurențiu Cazan).

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *