În contextul crizei epidemiologice, încercăm cu toții să susținem sistemul sanitar pentru a face față unui eventual val uriaș de bolnavi cu COVID-19 care încă sperăm că nu va veni niciodată. Statul prin instituțiile abilitate, societate civilă, firme private și simpli cetățeni se mobilizează pentru a dota cu echipamente de protecție și aparatură de specialitate, sistemul medical românesc.

Statul a uitat să-și facă datoria atât în ceea ce privește dotarea spitalelor, cât și în ceea ce privește asigurarea unor condiții de cazare și hrană decente pentru pacienți. 

Știm cu toții multiplele probleme din spitalele românești, iar alimentația pacienților devine una foarte importantă în contextul pandemiei de COVID-19. Dacă până acum, bolnavii nu erau dependenți de mâncarea oferită de spitale și se puteau duce la alimentara de la colț sau primeau pachețel de la familie, acum, spitalele fiind în carantină, nu mai au de ales, aparținătorii având accesul interzis în unitățile medicale. Pacienții trebuie să mănânce și să bea ce li se pune pe masă sau să moară de foame.  Acum problema hranei din spitale revine pregnant în atenția publică. 

Pacienții suferă deja din cauza dotărilor din spitale și nu trebuie să sufere și din cauza calității hranei primite pe perioada de spitalizare. Nu avem pretenții exagerate ci considerăm că un organism bolnav are nevoie, pe lângă medicația de specialitate, și de o alimentație care să ajute corpul să se refacă și să lupte cu boala. 

Nu aducem în discuție cantitatea alimentelor, ci mai degrabă calitatea acestora!

La acest moment, alocația de hrană aprobată de Guvern variază de la 10 lei la maxim 19 lei. Cuantumul alocației de hrană nu a fost majorat de Guvern din anul 2016, deși prețurile la produsele alimentare au crescut semnificativ în ultimii 4 ani.

Este inacceptabil ca la acest moment să hrănim pacienții internați cu 2 felii de pâine și o bucată de salam. Este atât o lipsă de respect pentru pacienți, cât și o inconștiență a Guvernului care cu siguranță că afectează recuperarea medicală, dacă nu chiar pune în pericol viața bolnavilor!
Mulți dintre noi am primit mesaje în această perioadă privind situația pacienților din spitale, iar în ceea ce privește alimentația, din păcate, nu s-a schimbat nimic. Aceeași pâine cu margarină și marmeladă sau pentru cei mai norocoși, două felii de pâine cu niște mezeluri de cea mai proastă calitate.

Solicităm Guvernului/Consiliului Județean și Consiliilor Locale, cu efect imediat, aplicarea următoarelor măsuri:
-MĂRIREA/SUPLIMENTAREA cuantumului alocației de hrană a bolnavilor, prin suplimentarea sumelor necesare asigurării unor fonduri suficiente pentru alimentația persoanelor internate;

-Crearea unor REGIMURI de alimentație adaptate afecțiunilor medicale de care suferă bolnavii cu risc crescut;

-Dacă nu există cantine in regim propriu, prioritizarea în atribuirea contractelor de catering pentru spitale a operatorilor economici, restaurante, autoserviri, a căror activitate a fost suspendată ca urmare a pandemiei de COVID-19, la începutul lunii martie.

Text asumat de Gabriel Ionica.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *