În luna noiembrie a acestui an, România număra 457 de fabrici de procesare a laptelui şi a cărnii, cu o capacitate de procesare de câteva tone sau câteva sute tone/zi, 1.930 de unităţi de fabricare a pâinii, unde sunt incluse şi brutăriile, şi 146 de centre de ambalare a ouălor, conform calculelor ZF pe baza datelor colectate de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

La momentul calculelor, județul Buzău deținea 44 unități de producție și procesare a alimentelor de bază. Conform legendei, ne aflăm „în zona verde” la nivel național, iar din totalul de fabrici, acestea se împart astfel:

  1. 8 unități de procesare a cărnii;
  2. 4 unități de procesare a laptelui;
  3. 3 centre de ambalare a ouălor;
  4. 29 de unități de fabricare a pâinii.

Industria alimentară este un sector de aproximativ 60 mld. lei şi are potenţial enorm de creştere, specialiştii din domeniu susţinând că în câţiva ani se poate ajunge la o dublare.

În anumite judeţe în care sunt companii mari ce produc, nu s-au mai dezvoltat mulţi producători mici, ci cei mari au centre de colectare a materiei prime, iar fermierii vând direct, centralizat. Însă sunt şi judeţe slab dezvoltate, din lipsă de infuzie de capital, judeţe cu un PIB mai mic, ori din lipsă de viziune. 

cnpaulescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *