În luna noiembrie a acestui an, România număra 457 de fabrici de procesare a laptelui şi a cărnii, cu o capacitate de procesare de câteva tone sau câteva sute tone/zi, 1.930 de unităţi de fabricare a pâinii, unde sunt incluse şi brutăriile, şi 146 de centre de ambalare a ouălor, conform calculelor ZF pe baza datelor colectate de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

La momentul calculelor, județul Buzău deținea 44 unități de producție și procesare a alimentelor de bază. Conform legendei, ne aflăm “în zona verde” la nivel național, iar din totalul de fabrici, acestea se împart astfel:
- 8 unități de procesare a cărnii;
- 4 unități de procesare a laptelui;
- 3 centre de ambalare a ouălor;
- 29 de unități de fabricare a pâinii.
Industria alimentară este un sector de aproximativ 60 mld. lei şi are potenţial enorm de creştere, specialiştii din domeniu susţinând că în câţiva ani se poate ajunge la o dublare.
În anumite judeţe în care sunt companii mari ce produc, nu s-au mai dezvoltat mulţi producători mici, ci cei mari au centre de colectare a materiei prime, iar fermierii vând direct, centralizat. Însă sunt şi judeţe slab dezvoltate, din lipsă de infuzie de capital, judeţe cu un PIB mai mic, ori din lipsă de viziune.
