Vulcanii noroioși pot fi întâlniți în mai multe locuri din România, precum: Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, în anumite zone colinare din Moldova și în județul Buzău. Vulcanii noroioși sunt situați în partea centrală a Subcarpaților de Curbură, în apropierea comunei Berca. Cei mai cunoscuți vulcani sunt Pâclele Mari – 15 hectare -, Pâclele Mici – 10 hectare -, ambii incluși pe lista monumentelor naturii din anul 1924.
Istoria vulcanilor
Formațiunile vulcanice sunt prezente în zona Buzăului de mii de ani, dar atenția asupra lor a început să vină abia în 1867, atunci cand au fost descoperiți de un francez ce căuta petrol. Textele scrise de Grigore Ștefănescu, Grigore Cobălcescu sau Mircea Peaha descriu și ele ineditele formațiuni, iar asocierea făcută de Alexandru Odobescu este una memorabilă. Acesta concluzionează că vulcanii sunt cazanele cu smoală clocotită ale Necuratului.
De-a lungul timpului, craterele care scuipă noroi au făcut loc unui număr foarte mare de legende, cea mai interesantă fiind cea a balaurului care sălășluiește în măruntaiele pământului.
Cum ajungi la Vulcanii Noroioși
Din Buzău ai de parcurs aproximativ 15 km, pe DN10, spre Brașov, până în localitatea Sătuc, acolo unde faci dreapta spre Berca. Drumul se ramifică imediat după ce vei traversa râul Buzău. Vei face stânga, pe lângă Penny și ulterior dreapta, acolo unde găsi și un indicator ce te va îndruma spre Chiliile. După încă 10 km parcurși, vei întâlni un indicator ce îți va spune că mai ai aproximativ 5,5 km de parcurs până la Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari. Cu 2 km înainte de a ajunge, vei găsi și indicatoare ce îți vor arăta direcția către Pâclele Mici. În principiu, se ajunge foarte ușor la destinație, deoarece tot drumul este plin de marcaje.
Ce sunt Vulcanii Noroioși?
Vulcanii Noroioși sunt niște movile conice ce s-au format prin erupția gazelor naturale venite de la adâncimi de peste 3000 de metri. În combinație cu pânza freatică și cu stratul de pământ argilos, gazul a transformat erupțiile într-un spectacol natural, cu nămol.
Datorită noroiului scos din măruntaiele pământului care s-a uscat, aspectul solului este unul selenar. Dacă te leagă cineva la ochi și te duce acolo fără să știi, poți jura că ești pe Lună.
Peisajul este unul inedit și conturează o floră și o faună unică în România. Pe platouri, umblă vietăți precum scorpionul și termitele.
Taxe, cazare și mâncare
În zona vulcanilor sunt mai multe locuri de cazare, foarte bune și ok ca preț. Vă puteți duce la camping, cu rulota sau cortul, ori puteți dormi la pensiunile din zonă.
Totodată, aici este și raiul gurmanzilor, deoarece puteți descoperi produsele tradiționale, specifice zonei, la magazinele situate pe marginea drumului, sau în imediata vecinătate a Pâclelor Mari. Puteți cumpăra și suveniruri de la intrare, dacă vreți o mică amintire, dar mai sunt expuse și câteva borcane cu dulceață și sticluțe de țuiculiță, care parcă sunt mai interesante decât niște magneți.
Taxa de vizitare
• 1 leu – elevi
• 2 lei – studenti
• 4 lei – adulti
Pentru filmari si sedinte foto profesionale
• 900 de lei – taxa de filmare pentru videoclipuri
• 500 de lei – taxa pentru sedinte foto profesionale
Coordonate GPS
Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici:
45°21′31″ Nord
26°42′42″ Est
Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari:
45°20′22″ Nord
26°42′28″ Est
Surse:
Wikipedia, libertatea.ro.