Toată lumea îi cunoaște celebrele piese, dar foarte puține persoane știu despre Valeriu Octavian Sterian că este buzoian. Muzicianul, cântărețul și compozitorul s-a născut la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. Acesta a fost căsătorit cu Lucia Sterian, cu care a avut un fiu, Oliver, în prezent bateristul grupului Voltaj.

Cunoscut mai degrabă ca Vali Sterian, artistul a urmat cursurile Liceului „Al. Vlahuță” din Rm. Sărat, unde și-a făcut și prima formație, „Copiii florilor”, împreună cu un prieten, Carmen Marin. Încă de pe băncile școlii a avut probleme cu Securitatea, datorită versurilor „care deranjau”, dar și pentru faptul că începuse să corespondeze cu tineri din străinătate. Din cauza acestor motive, în anul 1971, mai exact în clasa a XII-a, a fost exmatriculat pentru două săptămâni. Tânărul, înfuriat, s-a închis în camera lui și a strigat: „Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”. Acest strigăt însă a devenit refrenul uneia dintre cele mai cunoscute și importante creații ale lui Vali, „Nopți”.

Evandro Rossetti si Vali-Sterian. Sursa – www.foreverfolk.com

Debutul său muzical și intrarea în Cenaclul Flacăra

În anul 1972, devine student la Universitate, în cadrul Facultății de Psiholgie. Practic, odată cu mutarea la București, datorită talentului său incredibil, Vali începe cu adevărat cariera lui muzicală. Aici ia contact cu membrul grupui Sfinx, Dan Andrei Aldea, care-i devine și mentor în studiul chitarei. În anul 1973, după ce cântă în diferite formule, câștigă premiul de compoziție pentru cel mai bun cântec cu piesa „Nopți”, în cadrul Festivalului „Primăvara Baladelor”. Piesa este ulterior cenzurată și artistul o cântă cu refrenul „Vino, mamă, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”.

Alături de Carmen Cula, fostă membră a trupei Catena, scoate cântece precum „Soarele și luna” și „Eroilor noștri”, organizează concerte în cluburi studențești și apariții la Televiziunea Română, dar în anul 1975, duo-ul se destramă, iar Vali cântă singur.

Sursa – Facebook ( Valeriu Sterian Fan)

În această perioadă, începe organizarea Cenaclului Flacăra, iar Vali, alături de alte nume grele din folkul și rock-ul mioritic, contribuie practic la formarea și popularizarea proiectului înființat de Adrian Păunescu.

În anul 1977, imprimă primul său material discografic, la Electrecord, iar în ’78 trage melodia „Amintire cu haiduci”, cea mai cunoscută creație a sa alături de „Nopți”.

În anul 1979, alături de Iulian Constantinescu (percuție), Bebe Teodorescu (tobe) și Gabi Vulpe (bas), înființează Compania de Sunet, formație din care vor face parte de-a lungul timpului muzicieni valoroși din diverse sfere muzicale.

Piesa „Nopți”, imnul Revoluției și al fenomenului Piața Universității

Pe 25 decembrie 1989, „Nopți”, cenzurată încă de la apariție, răsună la Televiziunea Română Liberă. În acea perioadă, celebra piesă este reînregistrată, alături de un grup de prieteni norvegieni și i se montează un videoclip, cu secvențe din timpul Revoluției. Primul hit liber al României  intră în conștiința publicului ca „Vino, Doamne!” și rămâne o piesă lipită de amintirea celor care au murit atunci.

Vali Sterian a participat activ la fenomenul Piața Universității din 1990 implicându-se în evenimentele sociale de atunci și devenind pentru foarte mulți un lider de opinie. Pe perioada celor 53 de zile cât a durat „Golaniada”, alături de Alexandru Andrieș și Cristian Pațurcă, au oferit suportul muzical principal al manifestațiilor. „Nopți” era unul dintre cântecele de rezistență de la manifestații, cântat de multe ori de întreaga mulțime în genunchi și cu lumânări aprinse.

Protestul muzical și noile colaborări

În 1991 Sterian înființează Compania de Sunet S.R.L., cu scopul de a-și putea produce singur albumele. Tot în acel an, începe lupta cu regimul neocomunist al lui Iliescu și scoate mai multe materiale, cu mesaje de protest la adresa noului sistem politic. Piesa „Exercițiu”, devine în scurt timp un hit și rămâne un cântec simbol al anilor ’90, datorită modului în care reflectă realitățile politice și sociale ale perioadei de tranziție.

Cariera lui muzicală continuă cu succes, atât ca producător cât și ca artist, ajută enorm de mult și colaborează cu incredibil de multe nume de marcă din industrie, iar în anul 1998, lansează albumul „Rugă”. Pe acest disc, care este ultimul din cariera lui Sterian, artistul revine la sunetele acustice și la muzica folk din primii ani de activitate. Versurile piesei care dă numele discului, aparțin lui Cornel Coposu și au fost scrise în închisoare, în perioada când acesta era deținut politic.

Accidentul de circulație și decesul artistului

În toamna lui 1991  este implicat într-un accident de circulație, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața. Valeriu Sterian a fost arestat pe data de 4 octombrie a aceluiași an, fiind acuzat de „ucidere din culpă și conducere a autoturismului sub influența băuturilor alcoolice”. A fost ulterior eliberat, după ce mai multe personalități ale vieții politice și culturale au depus o scrisoare de sprijin pentru Vali, susținând că poate fi judecat în libertate, întrucat nu reprezintă un pericol public. Procesul ulterior, nu a mai avut loc din cauza decesului artistului, iar cazul nu a fost elucidat nici în ziua de azi.

Valeriu Sterian se stinge din viață pe data de 16 septembrie 2000, cu câteva zile înaintea aniversării a 48 de ani, bolnav de cancer.

Sursa – Agerpres

Evenimente postume

Fundația Culturală Phoenix lansează pe piață, în anul 2000, două albume postume, iar în 2005 se organizează la Râmnicu Sărat, concertul „In memoriam Valeriu Sterian”. Evenimentul, la care au participat foarte mulți prieteni ai artistului, a găzduit și o lansare de carte-document, Pariu pe o lacrimă, scrisă de Vasile Ghinea, un volum despre viața lui Sterian.

Școala nr. 8 din Râmnicu Sărat, unde a învațat Vali Sterian, îi poartă numele, de asemenea și o stradă din municipiu. În 2008 a luat naștere un festival de folk în memoria artistului, iar în 2020 i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare (Râmnicu Sărat), post-mortem.

De-a lungul timpului o mulțime de artiști și formații i-au preluat celebrele cântece și le-au readus în atenția publicului.

Discografie: Muzica folk (single, 1977), Antirazboinica (1979), Veac XX (1982), Nimic fara oameni (1989), Nopti (1990), Vino, Doamne! (1990), S-a votat Codul penal (1992), Evenimentul zilei… si altele (1994), Ruga (1998), The Very Best of Valeriu Sterian (2000). (sursa: folkblog.ro)

În acest articol am încercat să sintetizez, cât mai pe scurt, viața și cariera lui Valeriu Sterian și sper să nu fi omis ceva important. Acest imens artist a avut o carieră atât de impresionantă încât, cu siguranță, un articol nu ar putea să o cuprindă. Pentru mai multe detalii, puteți apăsa AICI!

Surse: Agerpres, Wikipedia, Facebook ( Valeriu Sterian Fan), Foreverfolk.com.

RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *