Tabăra de sculptură de la Măgura din județul Buzău nu reprezintă o simplă expoziție în aer liber, ci un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, unic în Europa.

Cum se poate ajunge la tabără?

Tabăra de sculptură este situată la o distanță de aproximativ 30 km față de municipiul Buzău, în vecinătatea Mănăstirii Ciolanu. Puteți folosi DN 10 (Brașov – Buzău), dinspre satele Ciuta sau Măgura (în funcție de sensul din care veniți), iar din localitatea Măgura, urmați drumul DJ 203G până la Mănăstirea Ciolanu. O altă variantă de traseu este din DN 1B (Ploiești – Buzău), în direcția Merei – Sărata Monteoru – Leiculești – Haleș – Mănăstirea Ciolanu.

Istoria taberei de sculptură

Tabăra a fost organizată în perioada 1970 – 1985, la iniţiativa sculptorului Gheorghe Coman (unii spun că însuși Nicolae Ceaușescu a avut această idee). Proiectul a fost susţinut de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare a oraşului Buzău. Programul prevedea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori, să vină la Tabăra Măgura din judeţul Buzău, unde, timp de două luni (august şi septembrie), fiecare sculptor urma să creeze o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorţi.

În cei 16 ani în care s-au desfăşurat lucrările, la Măgura au sculptat 163 de artişti, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră, donate judeţului de către creatori.

Terenul de 21ha, pe care se întinde tabăra de sculptură aparţine Mănăstirii Ciolanu, dar momentan se află în administrarea autorităţilor culturale din judeţul Buzău, care plătesc chirie mănăstirii.

Numele taberei de sculptură este dată de piatra folosită la piesele expuse ce a fost procurată din comuna Măgura. În jurul sculpturilor cresc mulți nuci, precum și alți arbuști. Zona este una foarte vizitată de turiști și din nefericire aceștia nu pleacă fără să își pună amprenta asupra sculpturilor sau a mediului înconjurător. În perioada călduroasă, în special, se strâng mormane întregi de gunoaie, iar locul este parcă un furnicar foarte zgomotos.

Sursa- https://blog.videouhd.ro, Wikipedia, historia.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *