Și uite așa, am ajuns și la ultima parte din călătoria noastră de pe Valea Slănicului. Minunatul drum DJ 203 K, ne dă de furcă nouă, dar și mașinilor noastre, până pe la Lopătări, că de acolo ne întoarcem cu adevărat în timp.

Cred că știți cu toții filmul „Back to the Future”, cu acel profesor trăznit și mașina lui. Când eram mai mic, credeam că se poate face cu adevărat acea călătorie, apoi am crescut și mi-am dat seama că totul este doar un scenariu hollywoodian, până am dat de drumul până la Terca. În anul 2020, accesul la un obiectiv turistic de o mare importanță, se face pe un „carosabil” neasfaltat de aproximativ 7 km cu terasamentul degradat, lipsind indicatoarele.

Am nenorocit mașina prin toți bolovanii, m-am rătăcit pe toate cărările, dar într-un final am reușit să urmez cursul Slănicului până la o punte de lemn, unde erau și vreo 2-3 marcaje, pe la începutul traseului.
Aici am dat de mai multe persoane, care înjurau de mama focului și cred că stiți de ce, dar dorința de a vedea minunile naturii te face să treci peste incompetența autorităților. Îmi place să zic de fiecare dată, că drumul este mai greu, cu cât minunea naturii este mai uluitoare.
Am traversat pe acel poduleț și am mers pe un drum forestier, cam vreo 30 de minute până la destinație. Acea jumătate de oră, mi s-a părut mult mai mult, fiindcă peisajele sunt de vis, te lasă cu gura căscată. Traseul se desfășoară pe alocuri și pe terenurile oamenilor, dar nu cred că se supără de vizitatori.

Marcajul final, este o căsuță, cu un cerc roșu pe ea, iar imediat în dreapta vei putea vedea suprafața unde sunt limbile de foc. Eu data trecută când am fost, era zăpadă prin zonă și nu cred că erau aprinse. Am mers pe dealurile din zonă cred că vreo 3 ore, până s-a lăsat seara și de focuri nu am dat. Era să o pățesc și de această dată, fiind distras de făcut fotografii la natură, mă tot duceam de nebun în sus și treceam pe lângă obiectivul pentru care am venit.
Pe o suprafață de aproximativ 20 mp, focul iese din pămant înălțându-se în bătaia vântului, uneori cu o înălțime mai mare, alteori abia pâlpâind – depinde foarte mult de presiunea gazelor din interior și de starea vremii: la fel de bine pot fi stinse temporar. Fenomenul este reprezentat de existența depozitelor subterane de hidrocarburi, iar gazele ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan sau le aprind oamenii.
Mie unul mi-a plăcut ce am văzut, dar turiștii erau foarte dezamăgiți; probabil așteptau să fie aici ceva mai spectaculos. Este adevărat că se ajunge până în această zonă al naibii de greu, fiindcă drumul este o capcană, iar lumea e comodă, dar pentru mine, minunat este și un parc cu multă verdeață.
Acestea fiind spuse, ne retragem încetișor către casă, mulțumiți că de data asta am găsit Focul Viu, iar satisfacția este și mai mare fiindcă ieșim mai rar la natură acum, din cauza lipsei de timp.
Aveți grijă de voi și nu uitați să aveți Bun-Simț Turistic!

One thought on “Foto+Video | Focul Viu – Pentru unii o minune, pentru alții o dezamăgire”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *