Duminică, 24 septembrie, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” a fost organizat un eveniment care a marcat “Ziua Satului Românesc”. Cu această ocazie au fost aduse în atenția publicului buzoian mai multe valori locale și totodată, a fost vernisată o expoziție temporară dedicată instrumentelor muzicale aerofone.

Spectacolul a fost deschis de Micu Mircea, tezaur uman viu UNESCO și de nepotul său Cristian Micu, care au cântat la bucium, folosit în trecut în principatele Transilvaniei, Moldovei și Tării Românești ca instrument de semnalizare în conflictele militare și nu numai.

Momentul muzical oferit de Andrei Cojanu, interpret la fluier și caval din localitatea Bisoca, a primit foarte multe aplauze de la public, apoi a urmat Ion Zecheru, interpret la instrumente muzicale aerofone și absolvent al programului masteral „Etnologie, antropologie culturală și folclor” din cadrul Facultății de Litere a Universității București.

Acesta a prezentat lucrarea de specialitate, „Despre instrumentele populare aerofone și cercetarea de teren” și a încheiat momentul cu câteva cântece interpretate la caval și fluier.

Tânăra Adelina Dedu, cursantă și interpretă la nai, fluier și caval, a avut un recital la mai multe instrumente aerofone și mare mi-a fost mirarea, când am auzit un copil, la început de carieră, cum stăpânește atât de bine cavalul și fluierul.

Spectacolul a fost încheiat de Claudia Colniceanu, interpretă de muzică populară, absolventă a Universității  Naționale de Muzică din București și inițiatoarea proiectului de muzici tradiționale „MousaiosSound”.

Tânăra solistă a prezentat lucrarea de specialitate, „MousaiosSound: între nou și vechi”, cu foarte mult profesionalism, apoi ne-a oferit un moment unic de improvizație, alături de tezaurul uman viu UNESCO, Mircea Micu.

După acest spectacol de excepție a urmat vernisajul expoziției „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc”, ce poate fi vizitată până în data de 22.10.2023, la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

cnpaulescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *