Deputatul Emanuel Ungureanu, reprezentant al USR în Buzău, a adus recent în atenția publicului un alt caz extrem de controversat în care sunt implicați un primar PSD și fiul acestuia, cu scopul de a sublinia că situația de la Crevedia nu este deloc un caz izolat în România.

În această situație, protagonistul este primarul comunei Mărăcineni din județul Buzău, Constantin Dumitru, care în anul 2013 a vândut fiului său un teren aparținând primăriei pentru a construi un supermarket.

Mai mult, pe acest teren se afla și un stâlp de electricitate de înaltă tensiune, însă se pare că acest aspect nu a deranjat pe nimeni. Astfel, în prezent, supermarketul este funcțional și atrage sute de clienți, care ignoră pericolul asociat – studii efectuate în ultimele decenii au demonstrat că riscul îmbolnăvirii de leucemie și a altor boli grave este mult mai mare pentru persoanele care locuiesc în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune.

De-a lungul timpului, supermarketul a fost construit chiar în jurul stâlpului de electricitate, deși în Ordinul 239 din 2019 se precizează cu claritate că este interzisă construirea de clădiri la o distanță mai mică de 37 de metri față de stâlpii de înaltă tensiune de 110 kilovolți.

Trebuie amintit că în anul 2013, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența unui conflict de interese de natură administrativă în cazul primarului Constantin Dumitru din comuna Maracineni, județul Buzău. Mai exact, acesta a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a unui teren cu fiul său, o acțiune pe care ANI a considerat-o o încălcare a legislației în vigoare.

Potrivit ANI, primarul Constantin Dumitru a încălcat regulile privind conflictul de interese în materie administrativă, deoarece, în calitate de reprezentant al comunei Maracineni, județul Buzău, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare pentru un teren de 1.184 de metri pătrați, situat în comuna Maracineni, în valoare de 8.402 de euro. Fiul primarului a fost declarat câștigător al licitației organizate anterior încheierii contractului de către Consiliul Local al Comunei Maracineni.

„În acest fel, primarul Constantin Dumitru a încălcat dispozițiile articolului 75 din Legea nr. 393/2004, care stipulează că „Alesii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […]” și dispozițiile articolului 76 din Legea nr. 161/2003, care prevede că „Primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic sau să nu emită o dispoziție în exercitarea funcției care aduce un beneficiu material pentru sine, soțul sau rudele sale până la gradul I […]”, se menționează într-un comunicat de presă al ANI din 2013.

Stâlpul de înaltă tensiune nu este singura infracțiune, ci în spatele unei alte clădiri se află o butelie de GPL care alimentează constant patiseria Luca, deținută tot de fiul edilului din Mărăcineni. De menționat că și patiseria Luca este străbătută de mai mulți stâlpi de energie electrică.

Afacerile de familie ale edilului din Mărăcineni sunt trase la indigo cu cele ale familiei Doldurea din Crevedia, acelea de comercializare a gazului lichefiat prin mai multe stații GPL din județul Buzău.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *