La fel ca alte creaturi fantastice imaginate de om, vârcolacul se regăsește, într-un fel sau altul, în multe culturi, în povești transmise pe cale orală, dar și în diverse scrieri din categoria de beletristică. În mitologia românească, vârcolacul este ilustrat drept un demon care mănâncă Soarele și Luna, generând în acest fel fazele Lunii și eclipsele. Este reprezentat în mai multe feluri, atât ca animal real (în special lup), cât și ca animal fantastic, un demon care este capabil să apară cu orice aspect.
La nivel internațional, cele mai populare forme de apariție ale vârcolacului sunt cele de lup și de om monstruos, acoperit cu blană, cu colți de carnivor feroce, o combinație între urs și lup cu elemente umane. Astfel de vârcolaci observăm de obicei în filme horror sau / și de fantezie. Vârcolacii apar în timpul zilei ca oameni normali, dar se transformă involuntar la apariția lunii. În anumite producții, vârcolacii au capacitatea de a se transforma oricând doresc sau își declanșează metamorfoza în funcție de alte elemente speciale.
Pentru că filmele cu vârcolaci aduc mereu intrigi foarte interesante și oferă multe perspective inedite, iată mai jos o selecție a unor astfel de titluri ce pot fi urmărite la TV sau online:
Lupul (1994)
Cu celebrul Jack Nicholson în rol principal, acest film american de groază cu elemente de dramă romantică ne prezintă un personaj care își schimbă viața atunci când este mușcat de către un vârcolac. Michelle Pfeiffer, James Spader și Christopher Plummer apar de asemenea în Wolf (Lupul), un film recomandat tocmai de galeria impresionantă de actori de top.
În compania lupilor (1984)
Iată un film britanic de groază fantasy gotic lansat în urmă cu aproape 40 de ani. The Company of Wolves (titlul original), regizat de Neil Jordan și cu Angela Lansbury, David Warner, Micha Bergese și Sarah Patterson în debutul ei cinematografic, oferă o poveste clasică despre legătura oamenilor cu vârcolacii, din care s-au inspirat probabil ulterior și alte filme.
Red Riding Hood (2011)
Film american dark fantasy horror, Red Riding Hood aduce o perspectivă aparte a poveștii clasice cu Scufița Roșie. Personajul principal, Valerie (rol interpretat de Amanda Seyfried) locuiește cu părinții ei, Cesaire și Suzette, și cu sora mai mare Lucie, în satul Daggerhorn, la marginea unei păduri terorizate de un vârcolac. Așadar, lupul cel rău este acum vârcolac, o viziune mai realistă a unui lup capabil de planuri și acțiuni specific umane.
Un vârcolac american la Londra (1981)
Un horror cu elemente amuzante, filmul ne prezintă un turist american în Londra, mușcat de un vârcolac, care se confruntă mai departe cu chemarea naturii sale sălbatice. Producția a primit Premiul Saturn pentru cel mai bun film de groază.
Bad Moon (1996)
Film plin de suspans, Bad Moon (cunoscut în România sub titlul Vârcolacul) expune o altă luptă între natura umană și cea a chemării instinctelor specifice vârcolacilor. În rolurile principale apar actorii Michael Paré, Mariel Hemingway și Mason Gamble.
Ginger Snaps (2000)
Personajele Ginger și Brigitte Fitzgerald sunt în prim-planul acțiunii în acest film cu vârcolaci care a dezvoltat chiar o franciză de succes, începând cu anul 2000.
Ginger Snaps Back: The Beging (2004)
Film de groază canadian din 2004 și un prequel la Ginger Snaps și Ginger Snaps 2: Unleashed, producția din anul 2004 este chiar mai apreciată de unii critici decât cele anterioare. Katharine Isabelle, Emily Perkins, Nathaniel Arcand și Hugh Dillon apar în cele mai importante roluri.
Wolf Girl (2001)
Film de groază din 2001 regizat de Thom Fitzgerald și scris de Lori Lansens, o coproducție Canada – România, Wolf Girl aduce tema vârcolacilor și la genul feminin. În rol principal: Victoria Sanchez, interpretând personajul Tara, fata – lup.
Producătorii de jocuri video au preluat tematica vârcolacilor din filme
Fanii genului scary pot încerca jocuri pentru console și PC precum Blood of the Werewolf sau Werewolf: The Apocalypse – Heart of the Forest, iar amatorii de jocuri de noroc (18+, Joacă Responsabil) au la dispoziție titluri precum Vampires vs. Wolves – joc lansat de Pragmatic Play în 2019, cu trimitere la aceste creaturi fantastice adesea prezente în lumea divertismentului: vampiri și vârcolaci (sub formă de lupi în acest caz).