Constatarea pagubelor provocate de secetă se desfășoară într-un ritm extrem de lent, se plâng fermierii, care așteaptă să-și primească procesele verbale în acest sens, din partea autorităților locale. Speranța pentru despăgubiri este destul de scăzută, însă agricultorii spun că au nevoie de aceste procese verbale pentru eventualele controale de la ANAF.

De ce sunt aceste acte atât de necesare și cum îi pot salva pe fermieri în fața ANAF-ului, ne-a explicat fermierul Lucian Cercel, în emisiunea ”Agricultura la Raport”:

”Am sesizat o reticență din partea autorităților publice locale, direcția agricolă, prefectură și primării, reticența înființării comisiilor și ieșirea pe teren să constate pagubele provocate de secetă. Senzația mea a fost că ei consideră că noi, fermierii, vrem bani, vrem despăgubiri. Înainte de despăgubiri, eu am insistat pentru a avea aceste procese verbale nu pentru că am nevoie de bani de la minister, ci pentru că orice cheltuială din exploatație, dacă nu ai cel puțin aceeași valoare ca și venit, vine ANAF-ul și ți-o dă ca și cheltuială nedeductibilă.

Nu mă crede pe mine ANAF-ul peste 2-3 ani, când vede că am cheltuit 5 miliarde și n-am încasat niciun leu. Am nevoie de dovadă că a fost secetă și nu am recoltat nimic. Aceasta este esența; mulți fermieri nu cunosc acest lucru, eu am pățit-o în cazul unui control al ANAF-ului. Că după aceea, ne-o da sau nu ne-o da Guvernul despăgubiri, așteptăm, vedem”, a precizat fermierul Ionuț Lucian Cercel pentru AGRO TV.

Unul dintre fermierii care s-a aflat într-o astfel de situație cu câțiva ani în urmă este Cornel Stroescu. Iată ce ne-a relatat fermierul despre acel episod:

”Eu am trecut peste seceta din 2015, în 2017 am avut control de la ANAF și toată cheltuiala a fost declarată nedeductibilă și, bineînțeles, a trebuit să plătesc. Aici s-a ajuns, pentru că nu se vrea. E o strategie a lor, începând de la Guvern. Așa cum spunea colegul, nu vor fi procese verbale, nu ai făcut producție, ești bun de plată. (…) Din punctul meu de vedere, a fost o strategie a lor, nu și-au dorit să se declare suprafețele calamitate, nu și-au dorit să se înființeze comisii. Fermierii, atunci când vin inspectorii ANAF, suntem văzuți ca niște infractori. Asta e realitatea. Nu mai spun că sunt unii dintre ei care habar nu au de agricultură, nu știu ce înseamnă TVA-ul la arendă, impozitul pe subvenții etc”, a precizat fermierul Cornel Stroescu.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *