Românii dovedesc încă o dată lumii întregi că sunt un popor primitor care, din tot puținul lor, ne se dau înapoi să sară în ajutorul celor aflați în suferință. Dovadă stă și apelul făcut de federația LEADER, denumit „Satul românesc e gata să primească refugiați”, pe care îl redăm integral:

„În 24 februarie, ucrainienii au simțit cum le fuge pământul de sub picioare. În fața unui atac neașteptat, violent și fără discernământ, au reacționat cum au putut mai bine – bărbații au rămas acasă să lupte, iar femeile, copiii și bătrânii au luat drumul pribegiei. Mulți dintre refugiați au ajuns la granița cu România, iar noi, așa cum ne-au învățat bunii și străbunii noștri că se cuvine să facem, i-am așteptat cu bucate și le-am oferit locuri de dormit cu așternuturi curate. Putem, însă, să facem mai mult, în varianta în care conflictul nu le va permite să se întoarcă acasă curând: putem să le punem înapoi pământul sub picioare, la propriu, oferindu-le șansa de a-și face un rost în satele noastre.

Federația LEADER, care reunește probabil cele mai reziliente Grupuri de Acțiune Locală din România, pune la dispoziția Guvernului României 200 de comunități rurale din întreaga țară care pot să integreze emigranți din Ucraina pe termen scurt și mediu.Pe termen scurt, comunitățile rurale pot să preia refugiați care să fie găzduiți fie la populația din mediul rural, fie în spații organizate de către primării. Pe termen mediu, solicităm, de urgență, un parteneriat cu Guvernul României, ca să creem împreună instrumentele necesare integrării emigranților din Ucraina ca populație activă în comunitățile rurale românești.

Pentru comunele botoșănene de la graniță nu este o noutate: în ultimii ani, mulţi ucraineni au cerut rezidenţă aici, în vederea obţinerii cetăţeniei române, iar războiul a accentuat acest trend. În comuna Vârful Câmpului, situată în apropierea vămii de la Siret, cu Ucraina, 300 de ucrainieni au cerut rezidență de la începutul lunii februarie.

În comunitățile mici, oamenii sunt mai conștienți de problemele celorlalți, autoritățile sunt mai apropiate de cetățeni, iar deciziile se iau mai rapid. Poate că a venit vremea să căutăm din nou soluții acolo unde s-a născut veșnicia.

În ultimii zece ani, în România, programul LEADER a sprijinit factorii implicaţi din zonele rurale să analizeze potenţialul propriei lor regiuni și s-a dovedit a fi un instrument eficient în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor de dezvoltare. Programul LEADER este astăzi singura abordare teritorială de jos în sus ca formă programatică pentru resursele publice, cu atât mai mult cu cât este susținută și implementată prin structuri de parteneriat public-privat.

8.456.952 de locuitori din totalul de 9.113.095 locuitori, plus aproximativ 12% din populația urbană: 1.288.048 de locuitori din totalul de 10.531.255 locuitori.

Puteți dona pentru proiectul «LEADER pentru Ucraina» gestionat de Federația LEADER în următoarele conturi:

RO62BTRLRONCRT0599304602 – în lei

RO39BTRLEURCRT0599304601 – în euro.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *