De numele artistului manga, Akira Toriyama se leagă cea mai cunoscută bandă desenată japoneză, „Dragon Ball”, dar și anime-ul cu aceleași nume, ce a fost difuzat și în România, de către Societatea Română de Televiziune ce a cumpărat licența seriei anime, aceasta fiind dublată în limba română și difuzată la sfârșitul anilor 90 pe postul TVR2.

Manga „Dragon Ball”, publicată pentru prima dată în revista de benzi desenate Weekly Shonen Jump în 1984, a fost adaptată ulterior în filme, jocuri video şi seriale TV, care au fost distribuite în peste 80 de ţări.

Acum, dacă veți crede că dublajul era unul impecabil, vă înșelați. Prima dată auzeam vocea originală a personajelor, mai exact japoneza, iar mai apoi și vocea actorului nostru, iar pentru a înțelege mai bine mai jos vă voi pune un scurt fragment.

Totuși nu doar „Dragon Ball” i-a purtat noroc lui Akira Toriyama, ci și „Dr. Slump”.

Iar fanii „Dragon Ball” cu siguranță își vor aminti de Arale, cea care pare să-l fi inspirat pe Akira în crearea personajului „Dr. Slump”.

De unde s-a inspirat artistul manga când a dat naștere cele mai cunoscute benzi desenate?

„Dragon Ball” își are originea într-un roman chinezesc intitulat „Călătorie spre Vest”, ce este scris în secolul al XVI-lea, în timpul dinastiei Ming ,de către Wu Cheng’en. Acesta este unul dintre cele patru mari romane ale literaturii clasice chinezești. În occident, romanul mai este cunoscut și sub numele de Maimuța, deoarece un personaj foarte important este Regele Maimuță (Sun Wukong). Romanul este o adevărată capodoperă și este structurat în 100 de capitole.

Akira Toriyama se pare că a împrumutat mai multe elemente din romanul chinezesc: numele personajul principal Goku, coada de maimuță și abilitățile primatei pe care i le atribuie protagonistului și chiar bățul magic deținut de Regele Maimuță. Și nu doar Goku a fost cel ce a căpătat câteva elemente din romanul chinezesc, ci și alte personaje, dar pe acelea vă voi lăsa să vă amintiți sau să le descoperiți singuri.

„Dragon Quest” a fost un alt mijloc prin care Akira Toriyama s-a făcut cunoscut. Artistul a fost cel care a creat design-ul personajelor şi monștrilor.

Dar seria „Dragon ball” rămâne cea mai de succes. Are 19 filme, nenumărate jocuri video și nu mai puțin de 5 continuări ale poveștii: „DBZ”, „Dragon Ball Kai” „Dragon Ball GT”, „Dragon Ball Super” și cea mai recentă ar fi trebuit lansată în acest an, în luna octombrie „Dragon Ball Daima” este un fel de „Dragon Ball GT”, doar că de această dată, nu doar Goku, personajul principal, redevine copil, ci și prietenii săi. Seria este prezentată ca o mare aventură de acțiune într-un loc necunoscut și misterios. Dacă acest proiect se va continua și după trecerea în neființă a lui Akira rămâne de văzut.

Melodiile trupe FLOW au dat cele mai bune intro-uri seriei „Dragon Ball”, iar printre acestea le voi aminti pe: „Cha-La Head-Cha-La” și „Hero”. Dar melodia copilăriei mele va rămâne „Makafushigi Adventure”.

„Dragon Ball” a fost sursă de inspirație și pentru alte anime-uri precum „Naruto” și „One Piece”, creatorii fiind prieteni cu Akira.

Cum s-a stins din viață „tatăl lui Goku”?

Despărțirile nu sunt deloc ușoare. Nu contează de ce natură sunt ele…Acestea lasă un gol imens în sufletul celui îndurerat, chiar dacă de cele mai multe ori sunt resimțite și trăite la intensitatea maximă de către familie și apropiați….o pierdere rămâne o pierdere!

Akira Toriyama se stinge din viață la data de 1 martie 2024. Cauza a fost un hematom subdural acut, cu toate că nimeni nu se aștepta la așa ceva. Vestea i-a lovit pe toți ca un trăsnet. Toriyama nu a dat nici măcar o dată vreun semn de suferință sau oboseală. Era mereu zâmbitor și bine dispus.

În 1995 când credea că a încheiat cu totul seria „Dragon Ball” a lăsat următorul mesaj fanilor:

„ Abordați viața cu la fel de multă energie ca Goku! O să încerc să fac la fel!”

Akira Toriyama

Și probabil că artistul nu și-a dat seama niciodată ce impact a avut creația sa asupra copiilor din alte părți ale lumii, dar pentru mine „Dragon Ball” a fost un anime ce mi-a marcat copilăria, ba a născut în mine dorința arzătoare de a deveni la fel de puternică precum personajul principal doar pentru a ajuta lumea.

Nu știu dacă bucata aceasta de articol va face înconjurul planetei sau dacă va ajunge acolo unde trebuie, dar am ținut să aduc și eu, chiar dacă târziu un ultim omagiu, celui ce m-a făcut să râd, să plâng, m-a ținut în suspans, iar prin toată munca sa a pus o cărămidă în definitivarea caracterului meu.

Acum, sper doar ca timpul să nu-l facă uitat, pentru că acest lucru este cel mai dureros pentru un artist. Pentru că și dacă am dori să strângem „globurile dragonului”, Shen Long nu-ți va putea vindeca boala! Sper ca lumea să-ți păstreze vie memoria!

Odihnă veșnică!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *