Pentru că 2021 a fost declarat la Râmnicu Sărat anul în care este omagiat Menelas Chircu (1864 – 1940), iar pe 10 septembrie va avea loc la Centrul Cultural ”Florica Cristoforeanu” un amplu eveniment dedicat acestuia, vă propunem ca exponat al lunii septembrie, o lucrare realizată de pictorul râmnicean Petre Iorgulescu – Yor (1890 – 1939), oferită lui Menelas Chircu, personalitate complexă a Râmnicului, deputat, propietar și veritabil mecena, prieten al intelectualilor și artiștilor vremii, printre apropiații săi fiind: Barbu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Nicolae Grigorescu.

Executată în tehnica acuarelei, creația reprezintă un țăran din Bisoca și are sub semnătura autorului, următoarea însemnare olografă: ”Suvenir din partea mea Domnului Menelas Chircu. P. Iorgulescu”.

Notă:

Lucrarea figurează în actele muzeului cu titlul : Portretul lui Menelas Chircu, dar având în vedere că Menelas Chircu avea în 1910 ( anul în care este executat portretul) doar 46 de ani, iar personajul din imagine pare mai în vârstă, considerăm că cel portretizat este un țăran din Bisoca și numai dedicația este pentru Menelas Chircu.

Titlu: Țăran din Bisoca

Autor: Petre Iorgulescu YorDatare: 1910Dimensiuni: 32,5 x 22,5 cm

Tehnică: acuarelă pe hârtie

Deținător: Muzeul Municipal ”Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, Secția de Artă Plastică

Proveniență: Donație Pompiliu Dimitriu

cnpaulescu.ro

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *