Falimentul, punctul de inflexiune din viața lui Constantin Toma. Cel mai votat primar din România într-un portret exclusiv Q Magazine.
„TREBUIA SĂ FIU LIBERAL”
În adn-ul politic al familiei nu a existat niciun socialist. Toți cei din neamul Toma au fost liberali ca structură. În arborele genealogic al primarului din Buzău se regăsesc vreo trei primari ai Ținteștiului.
„Eu ar trebui să fiu liberal, dar sunt în PSD. Am avut trei primari la Țintești, rude de-ale mele. După vizita lui Ion Iliescu la firmă, în anul de grație 1994, am fost sunat, în 1996, de un prieten al lui Theodor Stolojan, care, incredibil, nu?, era președintele Comitetului de sprijin pentru Ion Iliescu, contra lui Emil Constantinescu. Am vorbit cu el și a ajuns la concluzia că sunt un om de acțiune. Cam aici ne-am oprit atunci și asta a fost tot. Patru ani mai târziu, un grup de oameni de afaceri importanți din România deveneau parlamentari din partea PSD. Am fost unul dintre ei. La alegerile parlamentare din 2000, am ajuns senator, fiind pus pe liste chiar cu celebrul Triță Făniță. Așa am intrat eu în politică. Bineînțeles, s-a dat legea incompatibilității. O idioțenie. Dacă ești om de afaceri, n-ai voie să fii în politică. Și din cauza asta adevărații reprezentanți ai economiei românești nu au un cuvânt de spus în politica românească, ceea ce este grav. În momentul acesta, în Parlamentul României sunt majoritari bugetarii. Ei gândesc ca niște angajați: să consume banii, nu să-i înmulțească. Nu am nimic cu ei, e nevoie de doctori, e nevoie de profesori, de avocați.
Când am văzut această realitate, mi-am dus mandatul până la capăt, apoi am renunțat și, practic, am intrat în adormire politică. Până m-a trezit Ciolacu în 2015. Mi-aduc aminte că la un moment dat mi s-a propus să preiau cu totul conducerea Partidului Național Liberal. Dar am rămas în PSD. Dar, înainte de-a fi pesedist, sunt buzoian. Oamenii au venit cu încredere în primul rând spre mine și în al doilea rând spre partid. Și încerc să schimb lucrurile aici. Muncesc să schimb lumea. Asta aș vrea, asta am încercat peste tot.
Promovările ar trebui să se facă pe criteriul valorii. Ești tânăr, ești mai bătrân, nu contează. Pentru a ajunge, spre exemplu, trebuie să fi dovedit ceva în meseria ta anterior. Dacă tu, profesional, nu ai făcut absolut nimic notabil, cum vei fi un lider? Adică să poți inspira, să poți influența, să poți să creezi un viitor mai bun.
Eu am avut această șansă în viață la 30 de ani. Atunci am făcut totul din disperare, dar iată unde am ajuns!”
Citește articolul integral pe qmagazine.ro

Bai ma lasi ! Cu mare talent le zice gugumanul acesta ! Si din bugetul primariei plateste presa favorabila si laudatoare ! Se si vede presedinte dupa Johannis…. A distrus Buzau si l-a falimentat. La asta se pricepe cel mai bine. Fas politruc nu on de “ afaceri “ ….