La unul dintre ei nu avea castraveți pentru comercializare, la celălalt avea castraveți pentru comercializare, dar nu intrase în ei, spuneau că nu vreau să culeagă decât peste câteva zile, după ce trece controlul și după ce îi vin niște oameni, mă rog, n-am înțeles nici eu foarte bine.
a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției pentru Agricultură Buzău
Ce ne propunem să lămurim:
- de unde știu autoritățile că nici un castravete neconform nu a ajuns pe piață?
- ce măsuri s-au luat ca acești castraveți să nu ajungă “peste câteva zile, după ce trece controlul” pe piață?
Argumentele oferite de domnul Cosmin Florea sunt:
- el este absolut sigur că loturile de castraveți contaminați nu au ajuns pe piață
- nu puteau să le vândă pentru că nu solicitaseră aviz consultativ de la Direcția pentru Agricultură pentru ca primăria se le poată da atestatul de vânzare.
- trasabilitatea produselor se poate verifica doar după documente, doar după carnet de producător și atestat de producător
Aceste argumente sunt departe de a fi liniștitoare, nu fac decât să ridice și mai multe întrebări:
- pentru ca să fim siguri că acești castraveți nu au ajuns pe piață, trebuie să considerăm că niște producători cercetați pentru infracțiuni au făcut totul legal și ca la carte
- trasabilitatea funcționează doar dacă producătorii și comercianții sunt corecți, ei pot foarte ușor, spre exemplu, să mixeze două loturi de castraveți, unul din Oltenia și altul din Glodeanu Sărat și să-i vândă pe toți ca și cum ar fi din Oltenia
- cum e posibil ca niște producători importanți să nu solicite până acum avizul de la Direcția pentru Agricultură? Oare nu foloseau avizul altor producători pentru ca să-și comercializeze produsele?
- ce se întâmplă cu acești castraveți contaminați după ce sunt culeși? Totul depinde acum de buna credință a unor producători cercetați pentru infracțiuni
Chiar și în condițiile în care, să zicem că ar fi putut fi introduse în piață, ele tot ar fi fost bune de consum.
a mai adăugat Cosmin Florea, referindu-se la castraveți
Prin urmare nici directorul Direcției pentru Agricultură Buzău, într-un moment de sinceritate, nu exclude total varianta ca o parte din acești castraveți să fi ajuns pe piață.
Dar există și o veste bună în acest caz, castraveții sunt contaminați cu o substanță interzisă în România, dar folosită în alte țări din Europa. Valoarea maximă admisă pentru această substanță, conform normelor din alte state, nu a fost depășită. Din acest motiv Unitatea Fitosanitară va lua măsuri pe care administrativă și va aplica sancțiuni acestor producători.
Un alt semn de întrebare este legat de timpul pentru probe. Conform declarațiilor din presă autoritățile vor avea nevoie doar de 3 zile pentru rezultate.
Reporterul Știri din Surse Buzău a sunat la mai multe laboratoare acreditate private, iar cel mai scurt timp posibil pentru analize a fost de 7 zile lucrătoare. Cel mai lung timp a fost de 15 zile.
Asta înseamnă că statul este de două ori mai eficient decât privații, ceea ce ar fi o premieră mondială. Dar mai poate însemna și că analizele pe care le fac autoritățile pentru pesticide nu sunt complete și nu vor indica toate substanțele care ar fi putut fi folosite pentru tratarea plantelor.
Până acum singurii care au acționat în interesul consumatorilor au fost cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, devenind astfel un exemplu pentru celelalte autorități.