Elevii vor avea mai puține ore la școală

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care prevede reducerea numărului de ore pentru toți elevii din învățământul preuniversitar. Conform legii, elevii vor sta la școală, în medie, 20 de ore pe săptămână, la clasa primară, față de de maximum 22 în prezent. Cei de la gimnaziu – 25, față de 34, iar liceenii, 30 de ore pe săptămână. Prevederile legii se aplică începând cu anul şcolar 2020-2021.

Legea a fost contestată de sindicate care susțin că prin reducerea numărului de ore peste 20 000 de profesori își vor pierde locul de muncă.

„Vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 de norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact”, se arată într-un comunicat al Uniunii Sindicatelor Libere din Învațamântul Preuniversitar Iași, transmis după adoptarea legii.

De partea cealaltă, reprezentanții părinților susțin că măsura este binevenită.

„Măsura e binevenită, dar trebuie să se intervină pe programa școlară, altfel, aceste ore se vor desfășura pe repede înainte, vom vorbi doar despre predare și evaluare, fără instruire și învățare, ceea ce ar fi foarte, foarte grav”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Legea mai prevede că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal.

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament la finalul lunii octombrie. Inițial, la începutul anului, legea fusese respinsă de președinte și trimisă înapoi în Parlament.

Sursa https://www.digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *