După fraudarea votului, o comună din Buzău riscă repetarea alegerilor

Georgian Calotă, candidatul PNL pentru primăria comunei Balta Albă, județul Buzău, continuă să denunțe grave nereguli electorale, la aproape o săptămână după încheierea procesului de votare. Într-un interviu acordat, Calotă a detaliat problemele întâmpinate și presiunile exercitate asupra membrilor secției de votare.

Nereguli grave descoperite în secțiile de votare

„Știe de fapt tot județul despre frauda din secția 137 Amara, legat de cele 8 voturi găsite în plus în urnă pentru funcția de primar și cu cele 49 de buletine de vot care au dispărut între biroul electoral comunal și secția de votare,” a declarat Calotă. El a menționat că s-au găsit buletine de vot fără ștampila de control, ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra corectitudinii procesului electoral.

Presiuni asupra membrilor secției de votare

Calotă a subliniat că membrii secției de votare sunt supuși unor presiuni imense, fiind obligați să numere voturile pentru a patra oară. „Oamenii sunt extenuați, extrem de obosiți. Avem trei zile de când stăm câte 20 de ore pe zi, numărăm voturile de 3-4 ori,” a adăugat el. Georgian Calotă susține că presiunile vin din toate direcțiile, afectând în special membrii biroului electoral comunal.

Propunerea de reluare a alegerilor

În fața acestor nereguli, Georgian Calotă și echipa sa cer reluarea alegerilor. „Soluția pe care noi am propus-o este reluarea alegerilor. Asta e singura soluție,” a afirmat candidatul PNL, argumentând că descoperirea fraudelor și a voturilor în plus sau dispărute face imposibilă validarea actualelor rezultate.

Anchete în desfășurare

Calotă a menționat că există un dosar penal deschis privind turismul electoral, implicând aproximativ 150 de persoane cu vize de flotant din mai multe județe, inclusiv Buzău, Vrancea și Brăila. „Comuna Balta Albă este comuna cu cei mai mulți flotanți la nivelul numărului de locuitori din 4 județe din jurul județului Buzău,” a declarat el, evidențiind impactul semnificativ al acestui fenomen asupra rezultatelor alegerilor.

Reacția autorităților

Referindu-se la rolul autorităților, Calotă a menționat că prefectul pare imparțial și că soluția finală va veni de la Biroul Electoral Central și Biroul Electoral Județean. Totodată, el a menționat existența unui posibil dosar aflat pe masa procurorilor DIICOT privind fraudele electorale și presiunile exercitate de oficialii PSD.

Georgian Calotă face apel la corectitudine și transparență în procesul electoral, subliniind necesitatea unor măsuri clare pentru a asigura integritatea alegerilor în comuna Balta Albă.

Nereguli majore în procesul de votare

În urma renumărării voturilor, s-a constatat dispariția a 49 de buletine de vot într-o singură secție, atât înainte, cât și după procesul de votare. De asemenea, s-a înregistrat un surplus de 8 buletine față de numărul de votanți de pe tabletă, stârnind suspiciuni de fraudă electorală. La nivel național, nu a mai fost înregistrat un astfel de caz în ultimii 20 de ani, ceea ce a determinat autoritățile să înainteze plângerea către Biroul Electoral Central (BEC) de la București.

Turism electoral și acuzații de mită cu bani negri

În ziua alegerilor, până la ora 18:00, un număr de 135 de persoane cu vize de flotant au votat în Balta Albă, majoritatea provenind din Râmnicu Sărat, Vrancea și Brăila. La finalul zilei, numărul acestora a crescut la 143. Edilul comunei, Marin Ionel (PSD), este cercetat in rem de Parchet și Poliție pentru suspiciuni de mituire a peste 100 de votanți flotanți, în încercarea de a influența rezultatul scrutinului.

Reacții din comunitate

Localnicii sunt extrem de nemulțumiți, acuzând că acești „turiști electorali” au fost aduși doar pentru a distorsiona rezultatele alegerilor. „Ați votat cu Marin Ionel, candidatul PSD, dar nu trăiți și îndurați voi ce îndurăm noi!”, strigau oamenii către votanții cu vize de flotant. Mulți dintre acești votanți nu au fost niciodată văzuți în comună, venind doar în ziua alegerilor pentru a vota.

Anchete și investigații

Situația a atras atenția autorităților și a mass-media, declanșând discuții aprinse despre integritatea procesului electoral. Poliția și autoritățile electorale locale au demarat anchete pentru a verifica legalitatea acestor transferuri de domiciliu temporare. Marin Ionel nu a făcut încă nicio declarație oficială, în timp ce opoziția și cetățenii cer clarificări și măsuri pentru a preveni astfel de practici în viitor.

Incident de agresiune

Pentru a completa tabloul tensionat, Viorel Bălașu, consilierul primarului, a încercat să agreseze un jurnalist în timp ce documenta materialul, adăugând un nou strat de controversă întregului scandal.

Acest caz de turism electoral pune sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor locale din Balta Albă și amplifică tensiunile în comunitate. Rămâne de văzut cum vor evolua anchetele și ce impact vor avea asupra rezultatelor finale ale scrutinului. Cetățenii sunt îndemnați să își păstreze calmul și să aibă încredere în măsurile luate de autorități pentru a asigura un proces electoral corect și transparent.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *