Două incendii de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș

În cursul zilei de ieri, pompierii au intervenit pentru localizarea și stingerea a două incendii la vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș, și anume:

ora 13:44 în localitatea Ulmeni (≈500 m2);

ora 18:39 în localitatea Fulga, comuna Cernătești (≈100 hectare).

Lipsa precipitațiilor, vântul puternic dar și alte cauze generează o creștere a numărului de incendii de vegetație uscată.

În urma producerii incendiului de amploare din localitatea Fulga, a fost ridicat gradul de alertă al inspectoratului, fiind activată și grupa operativă pentru a coordona intervenția din punctul de comandă avansat al I.S.U. Buzău.

Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 50 de salvatori și altă tehnică specifică intervențiilor de acest fel. Cercetările efectuate la faţa locului au relevat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de un foc deschis în spații închise.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale, și cu respectarea următoarelor măsuri preventive:

  • desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *