Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate,a inculpaților:

             LUCI ERVIN, la data fapteidirector al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Banat, în prezent director adjunct în cadrul A.B.A. Banat, pentru comitereainfracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

             GAL AURICA MARIA, la data fapteidirector economic în cadrul A.B.A. Banat,

             SÎRBU VASILE, la data faptei consilier juridic în cadrul A.B.A. Banat,

             MANGU (fostă Popescu) OLIVIA GABRIELA, la data faptei angajat al Biroului Achiziții din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (S.G.A.) Timiș (subunitate a A.B.A. Banat),

             VRĂȘMAȘ ELENA – SIMONA la data faptei economist în cadrul Biroului Achiziții S.G.A. Timiș, (subunitate a A.B.A. Banat),

             pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

             În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

             Inculpatul Luci Ervin, în calitate de director al A.B.A. Banat, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat, fără o necesitate reală, efectuarea mai multor achiziții directe de produse (echipamente de protecție, scule și materiale sanitare), de la o societate comercială agreată, la prețuri supraevaluate. În demersul său infracțional, ce ar fi avut loc în perioada mai – iulie 2013, inculpatul Luci Ervin ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au avizat documentele justificative ale achiziţiilor.

Concret, achizițiile respective, în valoare totală de 599.332 lei, au fost posibile deoarece, prin acțiunile lor, inculpații ar fi divizat un contract în mai multe părți distincte, cu valori mai mici, pentru a evita aplicarea procedurilor de organizare a licitației publice.

        A.B.A. Banat ar fi plătit în mod nejustificat pentru aceste achiziții suma de 599.332 lei (inclusiv TVA), sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului instituției publice, întreaga cheltuială fiind efectuată fără bază legală. Corelativ, ca urmare a încheierii și derulării cumpărărilor directe susmenționate s-ar fi creat pentru societatea agreată un folos nepatrimonial necuvenit în valoare de 207.731 lei (inclusiv TVA).

             În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei cinci inculpați.

             Conducerea A.B.A. Banat a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

             Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

EMAG

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *