Au trecut aproape 2 ani de când a fost lansată cartea „DL. GREEN: O UMBRĂ A TRECUTULUI”, dar noi alegem să vi-o prezentăm azi. Motivul: „pentru că Ziua Japoniei și pentru că dorim să le urăm, într-un mod inedit: „La mulți ani!”” .

Cum ar zice doamna avocat Roxana Constantinescu: „O carte trăiește doar atunci când este lansată”...Ei, bine, vom dorim să adăugăm și faptul că manuscrisul revine la viață ori de câte ori este citit.

Teoretic, nu am mai repeta, dar credem că printre voi se află și persoane care nu cunosc povestea din spatele cărții de 445, așa că vom rezuma: Un japonez i-a propus Elenei un proiect ce ar fi trebuit să unească Buzăul cu Fukui. Ba, chiar omul își luase toate „măsurile” prin care putea să facă acest lucru posibil, dar acest lucru nu a mai fost posibil. Nu cunoaștem detalii și nici nu voim să vorbim despre ce putea fi și n-a fost. Cert e că din proiectul „Mr. Green to Fukui” a rezultat o poveste extraordinară, foarte bine documentată și care a dat multe bătăi de cap autoarei.

Fanii romanul polițist de la Buzău și nu numai sunt familiarizați cu personajele, dar vom face o scurtă recapitulare pentru cei ce nu-l cunosc pe simpaticul detectiv. Green este personajul principal, acesta fiind un fost lider yakuza venit în România, Buzău, unde va activa ca detectiv și ca orice om al legii are nevoie de o echipă. Aceasta este formată din: Baba (a avut aceeași poziție ca și Green și a venit în același timp în Buzău), Gust și Fotini.

Ei, bine, în „DL. GREEN: O UMBRĂ A TRECUTULUI” găsim un Green dat peste cap din cauza unui bilet. Nu, biletul nu era de amor. Se pare că două rânduri au fost de ajuns pentru ca, fostul lider yakuza să ajungă la psiholog. Și aici vom face o paranteză pentru a vă mărturisi că Elena Panait a mers cu adevărat în cabinetul psihologului Mihaela Avramescu, pentru a discuta cu aceasta problemele ce au ajuns să-l macine pe Green, sperând să găsească o rezolvare. Discuția ce ar fi trebuit să rămână secretă, autoarea a decis s-o împărtășească cu cititorii, deoarece a redat-o în carte.

Cum mersul la psiholog nu l-a ajutat prea mult pe detectiv, acesta a început să ia la pas orașul, povestind cititorului istoria Palatului Comunal, a Episcopiei, legenda râului Buzău, aducând aminte de martiriului Sf. Mucenic Sava. Nu, nu s-a oprit doar asupra orașului. Într-un moment de anxietate, Green s-a urcat în mașină începând să cutreiere județul. În carte sunt prezentate/ amintite: Vulcanii Noroioși, Căsuțele de Lut, Tabăra de Sculptură de la Măgura, Barajul de la Siriu, Lacul Vulturilor, Valea Luanei și multe alte locuri din frumosul nostru județ.

Ca o evocare a întâlnirii pe care Elena Panait a avut-o cu E.S. Dl. Dr. Zafar Iqbal în 2021, acesta apare în carte și se împrietenește destul de repede cu mafiotul-detectiv, ba chiar este ajutat să ajungă la o întâlnire importantă de la Camera de Comerț Buzău.

Datorită acestui lucru pe toate canalele de știri apare fapta bună făcută de Green, dar al nostru personaj nu este interesat de acest aspect. Începe să-și amintească de trecut și cade în borcanul cu melancolie. Deși se încearcă fel de fel de metode de-al scoate din depresie nimeni nu reușește să-l aducă pe linia de plutire, asta până când își face apariția o veche cunoștință, ce-l ia la propriu pe sus pe detectiv, și-l forțează să se întoarcă în Japonia pentru că are nevoie de el acolo.

Cum va intra în Japonia un fost lider yakuza? Deghizat în lăutar. Ba chiar va avea propria formație, iar dacă ceva nu va merge bine, nicio problemă, serviciile nipone îl vor acoperi doar cât vor crede ele de cuviință. Green e considerat un pericol și după 7 ani de inactivitate în mafie, iar oricine se asociază cu el va ajunge în cel mai bun caz la închisoare….

Să revenim la carte, de cum lăutarul și formația de ocazie aterizează în Japonia, autoarea începe să ne descrie aeroportul de la Komatsu, drumul până la Fukui, Sakai, Tonjinbou, Tsuruga și multe alte locuri din acea regiune. Aflăm legendele tuturor locurilor, ne îndrăgostim de peisajele prezentate cu multă măestrie și alese în mod special pentru a se potrivi cu cele din Buzău. Elena Panait n-a ratat nici obiectivele turistice, dar nici mâncarea și băutura tradițională. Ne-a spus și pe unde ne putem distra și ce pâine putem gusta în funcție de anotimp.

Nu, nici de aici nu lipsește umorul pur românesc. Și de această dată se apelează la Contesa FĂ (boema secolului XXI), Hiza (cea care rupe pe genunchi orice om ce nu e îmbrăcat la modă) și Mama Shishi ( cea care amenință cu dosare penale internaționale).

Cazurile lui Green în Fukui nu sunt complicate. Aici se și îndrăgostește, începe să viseze frumos, dar ce te faci când tocmai unul dintre agenți îți dorește capul? Și se dovedește a fi un trădător? Va fi oare egoist și-și va dori binele propriu sau va încerca să-și reabiliteze numele luptându-se cu sistemul?

E ireal cât de bine a putut descrie un loc pe care l-a văzut doar în poze și pentru care a făcut o documentație amplă. Dacă ar fi făcut un ghid turistic probabil că s-ar fi oprit la descrieri și cam atât, dar să nu uităm că al nostru detectiv-mafiot e mereu în acțiune. Deci, cum poți să nu lași să-ți scape nimic și-n același timp să nu plictisești cititorul?

Într-adevăr Buzăul și Fukuiul s-au unit între paginile cărții „DL. GREEN: O UMBRĂ A TRECUTULUI”, pentru că niciun element nu a fost ales întâmplător, autoarea asigurându-se că alege tot ceea ce este mai frumos din ambele județe.

Sperăm să fie un cadou frumos și pentru voi, celor ce vă place cultura japoneză și că veți aprecia cu adevărat eforturile depuse de scriitoarea Elena Panait, atât în promovarea Buzăului și a tradițiilor noastre cât și a prezentării cât mai fidele a unui loc necunoscut.

RAPID SUPER SERVICE

By SDS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *