Cristi Rusin, masterand al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București lansează o a doua carte. Este vorba despre Străinul din Orient: Comentariu-Cultural Istoric: Regele, Sclavul și Vraciul de Melvana Celaleddin Rumi. Evenimentul va fi găzduit de către Biblioteca Municipală „Coreneliu Coposu” din Râmnicu Sărat.
Pasionații de istorie și nu numai sunt așteptați marți, 7 septembrie, ora 11.00 la lansarea cărții. Participanții vor primi câte un volum gartuit. Dar, înainte de a citi cartea, să cunoaștem mai întăi omul din spatele acesteia.
- Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sigur. Mă numesc Cristi Rusin, am 23 de ani și sunt originar din Râmnicu Sărat. De mic am avut o pasiune pentru științele naturii, istorie și religie. În liceu eram cel mai bun din clasă la istorie și unul dintre cei mai buni din liceu. După absolvirea liceului am decis să urmez cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității București. A fost o alegere foarte bună. Am absolvit facultatea printre primii studenți ca medie. Am fost timp de un an membru al Cercului de Istorie Orientală. Mă pasionează mai ales istoria antică și medievală, orientală, africană, istoria religiilor, dar și înțelegerea ideologiilor și a fenomenului terorist. În prezent, sunt ultimul an la programul de master Tehnici Diplomatice la Universitatea din București. De asemenea, am organizat și susținut mai multe conferințe pe teme diverse de istorie și cultură la biblioteca municipală din Râmnicu Sărat. În general, oamenii din oraș care participă la evenimente culturale mă cunosc.
- Cât timp ți-a luat să scri cartea?
Nu a durat extrem de mult. Câteva săptămâni. Aveam deja ideile și schițele de mult. Le-am pus doar în aplicare.
- De ce ai ales să scri despre acest subiect?
Am ales acest subiect datorită interesului pentru Lumea Orientală. Sunt familiarizat în mod special cu Turcia. Am fost în jur de zece-unsprezece ori în această țară, iar anul acest am ajuns chiar la Konya unde este înhumat Mevlana Celaleddin Rumi, al cărui poem l-am selectat pentru comentariul din volum.
- De unde a izvorât această pasiune?
Dacă ar fi să ne referim la pasiunea pentru Orient, ei bine, e greu de spus. Orientul este o lume misterioasă, exotică, care a fascinat și a alimentat de secole imaginarul european. De asemenea, Orientul este spațiul în care au apărut primele civilizații ale lumii (Sumer, Egipt, Asiria, Babilon, Persia etc), cât și toate marile religii (iudaismul, creștinismul, islamul, hinduismul, budismul). Prin urmare, Orientul nu are cum să nu fascineze. Dacă ne referim însă, la pasiunea pentru istorie, atunci ea vine din necesitatea și dorința de a cunoaște și a înțelege trecutul.
- De ce crezi că este bine să cunoaștem istorie?
E o întrebare bună. Este important să cunoaștem istoria din mai multe motive. În primul rând, istoria ne ajută să înțelegem trecutul și cum s-a schimbat societatea și lumea în care trăim. Noi nu am picat din cer. Avem niște origini, rădăcini, iar acestea trebuiesc cunoscute. În al doilea rând, istoria ne ajută să înțelegem de ce s-a schimbat lumea și care e originea conflictelor și problemelor din ziua de astăzi. Un rege spaniol spune că dacă vrei să rezolvi o problemă trebuie să-i cunoști originea. Prin urmare, istoria ne ajută să găsim rezolvări la problemele de actualitate, de interes general, dar și cum să ne ferim pentru a nu repeta greșelile făcute de înaintași. Istoria ne ajută, deci, să găsim exemple și modele în trecut.
- Plănuiești să mai scri vreo carte în viitor?
Categoric. Cred că sunt abia la început de drum. Este a doua mea carte publicată. Prima mea carte a fost publicată tot în acest an, în luna februarie la Editura TopForm și se numește “Originile Ideologice ale grupării teroriste Boko Haram”. E lucrarea mea de licență: singura lucrare scrisă vreodată de către un autor romăn ce analizează și expune într-o manieră complexă ideologia acestei grupări teroriste.
- Care a fost cel mai mare impediment de care ai dat când ai scris cartea?
Sincer, nu am dat de nici un impediment. Știam că dacă voi scrie o carte valoroasă va putea fi publicată cândva, fără probleme. Rezultatul mi-a întrecut așteptările deoarece cartea a fost publicată gratuit în urma unui premiu obținut la Festivalul Internațional de Creație Literară “Titel Constantinescu”.
- De ce crezi că ar trebui ca oamenii să vină la eveniment?
Cred că oamenii ar trebui să vină la eveniment deoarece ar putea obține un volum al unei lucrări premiate la un festival internațional, lucrare cu o temă inedită, mai ales pentru județul nostru. De asemenea, vor putea să mă cunoască și să și să dialogăm, învățând lucruri noi, unii de la alții.
- Ce te-a motivat să scri despre acest subiect?
Am abordat subiectul din două motive. În primul rând, este un subiect de interes pentru mine, prin prisma relației cu Orientul. În al doilea rând, am mizat pe caracterul neobișnuit, inedit al temei, dorindu-mi să public ceva unic. După publicarea lucrării despre Boko Haram, mi-am propus să fiu un deschizător de drumuri care să abordeze teme puțin cunoscute la noi în țară.
- Ce vrei să educi în cititori cu cărțile tale?
Depinde de subiect. În general, dorința mea este să le deschid oamenilor apetitul pentru lectură și studiu prin temele inedite pe care le-am abordat sau intenționez să le abordez.
- Ai un mesaj pentru cititorii tăi?
Ca o glumă, le-am spus celor cărora le-am oferit cărțile mele că au un avantaj major atunci cănd îmi citesc cărțile, spre deosebire de cele ale lui Nicolae Iorga: eu sunt în viață! Prin urmare, dacă cititorii nu înțeleg un anumit aspect, vor să-l aprofundeze sau să discutăm, mă pot contacta fără probleme. Din păcate, Nicolae Iorga nu poate fi contactat.