Mucegaiul isi lasa petele urate pe pereti. Pentru a nu le mai vedea, nu le puteti vopsi. Care este cea mai buna vopsea antimucegai? Retineti ca mucegaiul a ramas viu chiar daca ati folosit un spray anti-mucegai.
Zugravitul pe deasupra ascunde mucegaiul viu sub cateva straturi de vopsea. Ramane in viata, deoarece produsul anti-mucegai nu patrunde in microporozitatea vopselei si nu ii distruge radacinile. In plus, nu actioneaza asupra sporilor si nu va permite sa curatati camera.
Daca casa ta a fost construita abia acum cativa ani, surpriza ca ai gasit pete undeva te-a luat, fara indoiala, pe nesimtite. A existat o cauza specifica si este foarte probabil ca vopseaua anti-mucegai sa nu o rezolve. Alegerea a ceea ce se aplica pe pereti este bine de evaluat cu o atentie extrema si sa va adresati celor care va pot arata ca au o pregatire adecvata asupra mucegaiului. Apelati la firme de renovari interioare in acest sens.
Daca va aflati intr-una sau mai multe dintre aceste conditii:
- pe pereti exista mucegai care formeaza zone intunecate
- ferestrele si usile balconului se condenseaza sau se aburesc
- podeaua are pete mici in unele locuri, in special pe colturi
- dulapurile si mobilierul au fost afectate de mucegai
Prin urmare, este important sa luati cateva momente si sa asteptati inainte de a cumpara un tablou. Aplicati vopseaua gresita si aceasta va oferi mucegaiului substante nutritive noi. De fapt, radacinile pe care pictura nu le poate atinge raman vii si vitale. Lucrarile de zugraveli interioare trebuiesc executate de un profesionist, deoarece vopseaua depune un strat pe care mucegaiul poate depasi cu usurinta.
Vopseaua lavabila
Una dintre cele mai utilizate si recomandate vopsele este vopseaua lavabila, super lavabila, semi-lavabila. Acest tip de vopsea se caracterizeaza prin crearea unui strat protector (numit film), un fel de scut impotriva umezelii si a apei.
Scopul este:
- previne patrunderea umezelii
- permite curatarea usoara a suprafetei
Din pacate, materialul care creeaza acest film este rasina, pe care mucegaiul o poate folosi pentru a se hrani si a digera. In plus, umiditatea aerului se aseaza pe aceste vopsele fara a fi absorbita, mentinandu-le umede, permitand aderarea prafului, devenind un aliment suplimentar pentru mucegaiuri. Umiditatea care ramane la suprafata ofera mucegaiului apa de care are nevoie pentru a germina si prolifera fara intrerupere.
Vopsea anti-mucegai
Daca problema ta este de mucegai pe perete, atunci ai un raspuns usor: Piata este plina de vopsele anti-mucegai. De la cel mai ieftin produs de calitate scazuta, pana la cel mai scump care ar trebui sa ofere garantii mai mari. Aplicate pe pereti fara a putea descompune vitalitatea mucegaiului care atinge microporozitatea vopselei, acestea sunt destul de ineficiente:
- va ajuta sa ascundeti mucegaiul, dar nu sa il eliminati
- sub cele 2 straturi de vopsea mucegaiul creste, se extinde, colonizeaza intreaga suprafata subiacenta, dar nu il observi.
- mucegaiul este o ciuperca si are radacini foarte subtiri care se extind mult dincolo de pata pe care o vedeti.
Vopsea termica
In anumite puncte ale peretilor se intampla ca si caldura interna sa fie usor dispersata spre exterior datorita incapacitatii materialelor prezente acolo de a o retine, de a „o respinge”. Rezultatul este ca peretele se raceste foarte repede si permite vaporilor de apa din aer sa umezeasca peretele (in cazuri severe sa-l ude).
Peretii care marginesc exteriorul casei pot fi:
- neizolati termic
- slab izolati
- foarte bine izolati, caz in care nu apare mucegaiul
Evitarea acestui fenomen este cu siguranta importanta, iar vopseaua termica vrea sa va ajute in acest sens. Exista totusi un efect: nu are efect fungicid si sporicid. Aplicata deasupra mucegaiului viu si vital, rezultatul nu va fi ceea ce cautati, dezamagirea va fi imensa. Este o chestiune de timp odata ce bariera fizica a vopselei termice este depasita, mucegaiul va izbucni fara mila.
