
Producătorii de păsări începători devin de obicei interesați de incubația artificială a propriilor pui. Succesul acestui tip de proiect depinde de îngrijirea și incubarea corespunzătoare a ouălor pentru incubație, atât de sănătoși, se produc pui vigoruși.
Puii pot ecloza artificial într-un incubator. În momentul după eclozare, poate dorești să îi scoți. Trebuie să rămână în acel incubator cel puțin două sau trei zile. Acordă-le puțin timp pentru a se adapta la noul mediu și a realiza ce se întâmplă cu ei.
De asemenea, găinile, fazanii și prepelițele pot trăi aproximativ trei zile întregi fără hrană sau apă. Dacă spațiul incubatorului este factorul limitativ, este mai profitabil să selectezi ouă de calitate mai bună pentru incubare.
Câteva sfaturi de urmat la selectarea ouălor pentru incubație sunt:
- Alege ouă de la crescători cu pasări care sunt bine dezvoltate, mature și sănătoase.
- Evita ouăle prea mari sau mici. Ouăle mari eclozeaza prost, iar ouăle mici produc pui mici.
- Evita ouăle cu coji crăpate sau subțiri. Aceste oua au dificultăți în reținerea umezelii necesare pentru o dezvoltare adecvată a puilor. Penetrarea organismelor dăunătoare crește în ouăle crăpate.
- Nu incuba ouă excesiv deformate.
- Păstrează numai ouă curate pentru incubație. Nu spală ouă murdare sau șterge ouăle curate cu o cârpă umedă. Aceasta elimină învelișul protector al oului și îl expune la pătrunderea organismelor dăunătoare.
Îngrijirea și depozitarea ouălor
De multe ori un producător participă cu atenție la procesul de incubație, dar nu ține seama de îngrijirea ouălor înainte ca acestea să fie plasate în incubator. Chiar înainte de începerea incubației, embrionul se dezvoltă și are nevoie de îngrijire adecvată. Ouăle pentru incubație suferă de o ecloziune redusă dacă ouăle nu sunt îngrijite corespunzător.
Un alt lucru interesant despre eclozarea ouălor este că, atunci când puiul se află în ou, cu câteva zile înainte să iasă, gălbenușul este atras de buric. Apoi călătorește prin stomacul puiului. Acest gălbenuș va fi folosit de pui pentru a supraviețui în primele zile după eclozare. Gălbenușul este suficient de hrănitor pentru ca el să capete un pic de forță și chiar să devină activ. Va dori să meargă și să caute apă și mâncare. În primele două zile nu se va îngrășa, ci va deveni activ și gata de explorat.
Vei observa că puiul este interesat de picăturile de apă sau de degetele de la picioare ale altui pui. Aceasta înseamnă că este doar curios și nu-i este foame. Curiozitatea face parte din natură și îi vă ajuta să se dezvolte și să se adapteze.
Scoate puii din incubator după o zi. Nu îți face griji dacă i-ai lăsat ceva mai mult în incubator, să zicem 48 de ore. Totul este în regulă.
Hrănire
În afara incubatorului, au nevoie de apă și hrană. Nu uita să pui aceste lucruri la dispoziția puiului în orice moment. Nu le da cereale sau orice fel de alimente solide.
Clocitoare
Este următoarea fază după eclozare în incubator. Clocitoarea este un incubator mai mare. Are o lampă de încălzire pe care o poți folosi pentru a regla temperatura din interior. Înainte de a adăuga puii, creează-le un mediu cald. Păstrează căldura în interiorul clocitoarei, folosind lampa, timp de șase săptămâni. După aceea, poți începe scăderea temperaturii cu 5 grade în fiecare săptămână. Fă acest lucru până când temperatura mediului ajunge la cea de afară în a șasea săptămână.
Prevenirea înecului
Prima săptămână în interiorul clocitoarei poate fi foarte solicitantă. Trebuie să fii atent la multe lucruri. Uneori, dacă puiul este prea activ, se poate îneca în interiorul recipientelor de apă. Unii oameni spun că puii sunt învățați încă din interiorul oului și sunt obișnuiți cu lichidele. Când ies, își doresc același mediu și de aceea sar în apă. Odată ce vor îmbătrâni și vor fi mai înțelepți, vor pierde aceasta dorință. Dacă dorești să îi împiedici să se înece, folosește o ceașcă de apă puțin adâncă și nu una foarte mare.
