Bucuria nu se poate exprima prin cuvinte. Suntem foarte săraci în a transmite ceea ce simțim verbal. Cum arată și cum decurge o Recepție de Ziua Națională? Gândiți-vă că e asemănătoare cu o zi de naștere de-a voastră, doar că aici, în centrul, va sta Domnul/ Doamna Ambasador, pentru că este reprezentatul respectivei țări, și la fel ca și noi, va așteptat la intrarea în Ambasadă invitații, va zâmbi, va face poze și va schimba câteva cuvinte cu fiecare.

Și totuși o Recepție are particularitățile ei. Invitații sunt atât Domnii și Doamnele Ambasador aflate pe teritoriul României (în misiune), foști Ambasadori românii în Pakistan (că de această recepție vorbim), parlamentari, oameni din guvern, armată, dar și prieteni ai Pakistanului, așa cum foarte frumos ne-a numit aseară, E.S. Dl. Dr. Zafar Iqbal, Ambasadorul Pakistanului în România și Republica Moldova.

Am avut plăcerea și mare onoare de a fi invitați la Recepție de Ziua Națională a Pakistanului, de către E.S. Dl. Dr. Zafar Iqbal pe data de 28 martie 2024, la sediul Ambasadei. Nu am stat prea mult pe gânduri și am dat curs acestei invitații. A fost pentru prima dată când m-am întâlnit cu un astfel de eveniment. Totul era nou pentru mine, în timp ce pentru restul…părea ceva obișnuit.

Nu pot spune că am avut emoții. La Ambasada Pakistanului în România am poposit cu diverse ocazii, iar Domnul Ambasador ne-a primit mereu cu mare drag! Îi mulțumesc din nou că ne deschide porțile instituției și ne permite să vorbim deschis despre cultură, tradiții și câteodată chiar și politică…

Vorbim mai mult de un prieten ce se întâmplă să fie și Ambasadorul Pakistanului în România. Am spus și o voi repeta dânsul e mai român decât mulți dintre noi! Ne-a întâmpinat în dreptul ușilor, în Shalwar Kameez, ne-a îmbrățișat și s-a bucurat din suflet să ne revadă, iar pentru noi este mereu o plăcere și o mare onoare să-l putem revedea și să petrecem oricât de puțin timp ar avea la dispoziție, în compania E.S.

Aseară, pentru mine a fost o poveste desprinsă din „O mie și una de nopți”. Mirosul de condimente și mâncarea tradițională pakistaneză și-au făcut imediat simțite prezenta și de cum le-am simțit eram dornici să degustăm fiecare preparat.

Iar dacă vă întrebați ce am băut, ei bine, musulmanii după cum știți nu consumă alcool, iar în perioada Ramadanului cu atât mai puțin…totuși, ne-au ținut „companie”: sucul tradițional pakistanez ( e făcut din trandafiri și hibiscus), sucurile din comerț și nelipsita apă.

După primirea invitaților, a urmat mesajele de bun venit și de mulțumire pentru că am dat curs invitației date de E.S., ca mai apoi, într-o atmosferă solemnă să ascultăm pe rând, „Qaumī Tarāna”,imnul național al Pakistanului și „Deșteaptă-te, române”.

Domnul Ambasador, Dr. Zafar Iqbal, a ținut de asemenea să mulțumească tuturor celor prezenți, amintindu-ne câte ceva din istoria Pakistanului. Au trecut 84 de ani de la înființarea acestui stat. Și ei, ca și noi, au luptat pentru independență și pentru idealurile în care au crezut.

„Doamnelor și domnilor,
Este o marea mea plăcere și totodată o mare onoare să vă salut cu căldură pe toți, cei prezenți astăzi, aici, pentru a sărbători împreună cea de-a optzeci și patra Zi Națională a Pakistanului.
Prezența dumneavoastră înseamnă foarte mult pentru noi și aș dori să vă mulțumesc sincer pentru asta. Pe lângă directorul general E.S. Domnul Calin Mitri, Șef Departament Afaceri Globale, Ministerul Afacerilor Externe al României, aș dori să mulțumesc pentru prezență E.S. Domnul Lucian Ioan Rus, Secretar de Stat, Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului, Domnul Sava Diamandi, Consilier Diplomatic, Cancelaria Primului Ministru / Biroul Ministrului Afacerilor Externe, Domnul Ionel Ivan, Director General Relații Parlamentare, Senatul României, E.S. Domnul Popa Maricel de la Grupul de prietenie România-Pakistan, onorabililor deputați și îi avem din partea apărării pe, șeful Forțelor Navale Române viceamiralul Mihai Panait, și adjunctul șefului Statului Major al Apărării Lt. Gen Dragoș-Dumitru Iacob, Excelențe Ambasadori, membri ai corpului diplomatic , mulți alți oaspeți distinși. Din cauza timpului limitat, nu v-aș putea numi pe fiecare dintre voi aici.

Doamnelor și domnilor,
În urmă cu 84 de ani, la 23 martie 1940, a fost anunțată concepția Pakistanului și, sub conducerea lui Quaid-e-Azam M A Jinnah, aproximativ șapte ani mai târziu, Pakistanul a apărut pe harta lumii ca țară independentă.

În conformitate cu visul părinților fondatori și cu aspirațiile poporului său, Pakistanul a lucrat de-a lungul timpului nu numai pentru ridicarea socio-economică a poporului său, ci a fost întotdeauna un susținător înfocat al păcii globale, susținând o ordine internațională bazată pe reguli în care unilateralismul este ocolit și multilateralismului i se acordă importanța cuvenită.

Doamnelor și domnilor,
Unul dintre obiectivele politicii externe a Pakistanului, constă în dezvoltarea relațiilor de prietenie cu toate țările lumii, în special marile puteri și vecinii imediați.

Pakistanul sprijină un Afganistan pașnic și stabil la granițele noastre de vest. Rămânem dornici de rezolvarea cât mai devreme cu putință și pașnică a tuturor problemelor cu vecinul nostru estic, inclusiv problema de lungă durată din Kashmir. Condamnăm terorismul în toate formele și manifestările sale.

Doamnelor și domnilor,
Pakistanul a urmărit îndeaproape evoluțiile din Ucraina, stat ce se află în vecinătatea României. Pakistanul, ca țară într-o regiune volatilă, înțelege cum conflictele regionale ar putea pune în pericol securitatea colectivă. Sperăm că pacea va predomina și sprijinim orice inițiativă de pace care ar putea pune capăt conflictului.

Pakistanul rămâne profund îngrijorat de evoluțiile din Orientul Mijlociu. Uciderea fără discernământ a palestinienilor nevinovați în Gaza și atacurile necruțătoare ale forțelor de ocupație trebuie să înceteze. Pakistanul rămâne statornic în principiu său de bază, pentru înființarea unui stat independent, viabil și învecinat al Palestinei, bazat pe granițele de dinainte de 1967, cu Al-Quds Al-Sharif ca capitală.

Doamnelor și domnilor,
În ceea ce privește relațiile noastre cu România, mă bucur să spun că cele două țările noastre s-au bucurat întotdeauna de relații bune de prietenie. În octombrie anul acesta, vom sărbători 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Profit de această ocazie pentru a le reafirm prietenilor și conducătorilor noștri români că Pakistanul are un interes constant în consolidarea și extinderea relațiilor existente în diverse domenii cu România, despre care, considerăm că este un membru important al UE și o țară de importanță strategică. Accentul nostru este de a consolida în continuare prietenia noastră și de a construi pe progresele înregistrate recent în relațiile economice și comerciale, precum și pe colaborarea academică și a grupurilor de reflecție. Comerțul nostru bilateral din ultimii trei ani a crescut de șase ori și a depășit 300 de milioane dolari. Universitățile și grupurile de reflecție ale ambelor părți au încheiat și operaționalizat o serie de acorduri de colaborare. Cooperarea în sectorul resurselor umane a înregistrat, de asemenea, progrese semnificative.

Așteptăm cu nerăbdare o cooperare largă și mai strânsă cu România în anii următori. Vă doresc tuturor sănătate și fericire!

Doamnelor și domnilor,

Este o perioadă a binecuvântărilor pentru noi, toți! În timp ce musulmanii țin Ramadanul, mulți dintre prietenii români sunt în Postul Paștelui. Vă doresc, tuturor, multă sănătate și fericire. De asemenea doresc pace tuturor celor afectați de război! Vă doresc un post binecuvântat și Dumnezeu să ne asculte rugăciunile! Vă doresc o seară bună! Mulțumesc foarte mult!”

E.S. Dl. Dr. Zafar Iqbal, Ambasadorul Pakistanului în România

Ultimele propoziții au fost rostite în limba română. Nu am trecut cu vederea acest moment, așa că l-am aplaudat cât de tare am putut, arătându-ne recunoștința pentru efortul de a ne transmite într-o limbă română, clară și corectă, câteva fraze! Și când discursurile s-au terminat, am fost invitați la masă. Acum…nu o să stau să vă descriu aromele, textura și gustul delicioaselor mâncăruri, dar vă pot spune că am avut de toate, iar eu, cu precădere, am gustat din mâncărurile tradiționale pakistaneze. Sunt o nebune!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *