Peste 90 de Asociații de Protecție și Bunăstare a Animalelor au solicitat printr-o petiție cu peste 40.000 de semnături premierului Florin Cîțu să revoce Hotărârea de modificare și completare a Normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobate prin HG 1059/2013 și demiterea de urgență a președintelui ANSVSA Robert Chioveanu. 

Hotărârea a fost adoptată de Guvern pe 27 ianuarie, însă s-a tot amânat publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Această amânare a publicării a dat speranțe asociațiilor de protecția animalelor că, poate, Guvernul își recunoaște greșeala și va revoca această hotărâre într-o nouă ședință de Guvern. Toate speranțele s-au spulberat după ce luni, 8 februarie, hotărârea a apărut în Monitorul Oficial, dar nu în forma propusă inițial, ci s-au mai adăugat noi modificări ale legii care să îngreuneze sprijinul care poate fi oferit de asociațiile de profil, dar și adopția câinilor. Hotărârea publicată în Monitorul Oficial înseamnă că poate produce efecte, deci este în vigoare.

ONG-urile de protecția animalelor avertizează că această hotărâre va duce la aglomerarea adăposturilor și, implicit, la inevitabila eutanasiere a câinilor capturați din simplul motiv că nu va fi timp ca aceștia să poată fi adoptați. Dezinteresul major al Guvernului în ceea ce privește implementarea unui program național de sterilizare în masă a câinilor și unda verde dată capturărilor și aglomerării adăposturilor publice existente nu vor conduce decât la o exterminare în masă a acestor animale.

„VIN VREMURI GRELE! Hotărârea de modificare a HG 1059/2013 privind exterminarea câinilor la nivel județean a fost „strecurată” în Monitorul Oficial astăzi, în data de 8 februarie 2021.

În urma petiției și a demersurilor noastre, decidenții nu numai că nu au revocat această mizerie, ci au venit cu completări care să ne încalce și să ne limiteze și mai multe drepturi:

– asociațiile nu ar mai avea dreptul de a adopta din adăposturile publice mai mult de 20 de câini (n.r. pe lună)

– asociațiile care nu dețin adăpost autorizat nu ar mai putea adopta câini din adăposturile publice decât în baza unei „declarații pe proprie răspundere” privind locația unde vor sta câinii până la adopție

– persoanele fizice nu vor putea adopta mai mult de 2 câini decât cu acordul vecinilor sau al asociațiilor de proprietari.

Cam ăsta este respectul pe care îl acordă decidenții noștri cetățenilor, cam asta este reacția atunci când ne manifestăm public nemulțumirea față de deciziile lor aberante. Trecem la acțiunea în instanță ca ultima soluție.”, a transmis Asociația Kola Kariola, ințiatoarea coaliției cu peste 90 de asociații de profil pentru a revoca această hotărâre de Guvern.

CLICK AICI PENTRU A SEMNA PETIȚIA DE REVOCARE A ACESTEI HOTĂRÂRI

Sursă: ziarpiatraneamt.ro

EMAG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *