Cu ATV-ul prin vulcanii noroioși de la Berca: „Fierbătorile”, platoul mai puțin cunoscut al celebrei zone turistice, neprotejat de lege și nici de iubitorii de senzații tarisursa foto: G4Media

Poate nu mulți știu că celebrii „vulcani noroioși” de la Buzău nu sunt doar cunoscutele zone de la Pâclele Mari sau Pâclele Mici, ci și mai modestele platouri de la „Fierbători” de la Beciu și Berca. Aceste două zone, mai puțin cunoscute și mai „ascunse” de ochii lumii, nu sunt marcate turistic, pot fi vizitate gratuit și, mai ales, nu sunt protejate de lege, deci nici de iubitorii de mașini și ATV-uri.

Un reporter G4Media a surprins recent un iubitor de senzații tari care „se dădea” cu ATV-ul printre vulcanii noroioși de la Berca, zonă care nu este declarată rezervație naturală, deși peisajele îți taie răsuflarea, iar activitatea vulcanică este prezentă, chiar dacă mai rar decât la Pâcle și cu un relief diferit.

În schimb, Pâclele Mari și Mici au fost declarate rezervație naturală încă din anul 1924, iar în 2022 vulcanii noroioși au devenit geoparc internațional UNESCO. Intrarea la vulcani este 4 lei pentru un adult, 2 lei pentru studenți și 1 leu pentru elevi, dar doar pentru Pâclele Mari și Pâclele Mici. Celelalte două platouri, „Fierbătorile”, nici măcar nu sunt semnalizate turistic, dar sunt slabe șanse să le ratezi.

Diferența dintre Pâcle și Fierbători este explicată de blogul de călătorii instatravel.ro: „În timp ce la Pâcle vulcanii noroioși formează ‘conuri’, la Fierbători se formează lacuri de noroi care bolborosesc neîncetat, pentru că în primul caz noroiul este mai sărac în apă, iar în cel de-al doilea caz are mai multă apă și nu poate forma conuri, dar formează lacuri de noroi.”

Pentru a ajunge la vulcanii noroioși, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), iar apoi să căutați satul Sătuc, care aparține de comuna Berca. Din Berca mai mergi aproximativ 20 de km, după cum își ghidează turiștii Consiliul Județean Buzău.

Rezervația Vulcanii Noroioși este deschisă zilnic între 08:00-20:00 în sezonul estival și între 08:00-16:00 toamna și iarna, însă ea nu poate fi vizitată în zilele ploioase, conform informațiilor oficiale.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *