Potrivit investigației jurnalistice liberinbuzau.ro, Constantin Toma deține Conacul Garoflid și 30 de hectare de pământ arabil, prin SC AGRICULTURA VECHE SA.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a susținut la televiziunile locale că unirea Buzăului cu comuna Țintești, este în interesul buzoienilor și că nu deținte nicio avere în comuna Țintești. Însă investigația jurnalistului Sebastian Silvestru a scos la iveală că primarul municipiului Buzău, a deținut în trecut o fermă de porci, rasa mangalița, în conacul Garofild. În jurul, conacului Garofild, se află 30 de hectare de teren arabil. În prezent, edilul buzoian deține aceste proprietăți din umbră, prin SC AGRICULTURA VECHE SA.

Constantin Toma – Legenda agriculturii buzoiene

În plin declin al colosului industrial-agricol creat de Toma, acesta a continuat să împrumute bani de la bănci, dar îi investea în proprietăți imobiliare extrem de scumpe, pe numele altor persoane, fie că erau fiicele sale, fie cumetri, veri sau nepoți.

Constantin Toma a cerut insolvența a trei dintre cele opt societăți membre ale Grupului Romet. La începutul luni februarie 2013, Tribunalul Buzău a dispus deschiderea procedurii de insolvență pentru trei firme din cadrul holdingului Grup Romet – SC Aromet SA, SC Grup Romet SA și SC Romtem SRL, societăți care la sfârșitul anului anterior înregistrau datorii cumulate de peste 75 de milioane de euro. Toma a invocat atunci lipsa de lichidități și blocajul fondurilor europene.

Agricultura Veche este și numele unei societăți comerciale fostă SA, azi SRL, cu sediul în comuna Țintești, județul Buzău. În prezent, în acte, firma are doi asociați, pe MANOLESCU ELENA-GEORGETA(reprezentant și administrator special la mai multe societăți falimentare ale primarului Constantin Toma) și STROE FLORIN, însă fondatorii societății comerciale au fost avocatul și cumătrul Sălcuțan Alexandru-Lucian și Stoian Florin.

SC AGRICULTURA VECHE SA a fost înființatăla data de 07.04.2011, în urma vărsării aportuluide capital în valoare de 69.000,00 RON, echivalând cu 69 părţi sociale, reprezentând 60 % din capitalul social total, cota de participare la beneficii/pierderi de 60 % (SĂLCUȚAN ALEXANDRU) și  46.000,00 RON, echivalând cu 46 părţi sociale, reprezentând 40 % din capitalul social total, cota de participare la beneficii/pierderi de 40 % (STOIAN FLORIN).

115 acţiuni la purtător în valoare nominală de 1.000 lei fiecare

Acţiunile la purtător sunt acele acţiuni în care elementele de identificare ale titularului nu sunt menţionate în titlu. Aşadar, titularul acţiunii este posesorul acesteia, prin urmare deţine drepturile aferente acţiunii, dreptul de proprietate putând fi transmis prin simpla înstrăinare a titlului, după cum prevede legea 3/1990 a societăţilor comerciale.

Legea 129/2019 este legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului obligă societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni înregistrate în Registrul Comerţului să facă conversia acţiunilor la purtător în acţiuni nominative şi să depună actul constitutiv actualizat la Oficiul Registrului Comerţului. Neîndeplinirea obligaţiei de conversie atrage dizolvarea companiei.

După numai cinci luni, prin Hotărârea nr. 2 din data de 21.09.2011 a adunării generale extraordinare a acţionarilor SC Agricultura Veche SA, în calitate de administrator unic, Sălcuțan Alexandru-Lucian a fost împuternicit să reprezinte societatea şi să semneze în numele acesteia actele necesare pentru achiziţionarea de către societate a unui ansamblu de construcţii categoria „Monument” sub denumirea actuală „CONACUL GAROFLID”, denumire anterioară „FERMĂ ROMAGRIBUZ Buzău”, denumire originară „CONAC”, clasificat în grupa B – monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, nominalizat în lista documentelor istorice pe anul 2010 a judeţului Buzău, la poziţia 793, cu codul BZ – II – m – B- 1. 02486, categoria de arhitectură CONAC, tipul de folosinţă CONAC BOIERESC, situat în localitatea Ţinteşti, punctul „La Fermă, tarlaua 49, parcela 482 – conform Planului de amplasament, judeţul Buzău, înscris în Cartea Funciară nr. 1503 a localităţii Ţinteşti, alcătuit din: C1 – cramă, în suprafaţă construită la sol de 824 m.p., suprafaţă desfăşurată 1.705 m.p., C2 – sediu, în suprafaţă construită la sol de 199 m.p., suprafaţă desfăşurată 324 m.p., C3 – grajd, în suprafaţă construită la sol de 152 m.p., suprafaţă desfăşurată 152 m. p., C4 – magazie, în suprafaţă construită la sol de 544 m.p., suprafaţă desfăşurată 902 m.p., C5 – cantină, în suprafaţă construită la sol de 497 m.p., suprafaţă desfăşurată 497 m.p., C6 – cuptor (beci), în suprafaţă construită la sol de 70 m.p., suprafaţă desfăşurată 70 m.p., C7 – magazie, în suprafaţă construită la sol de 43 m.p., suprafaţă desfăşurată 43 m.p., C8 – grajd, în suprafaţă construită la sol de 346 m.p., suprafaţă desfăşurată 346 m.p., proprietatea doamnei Oprescu Sanda, ce a fost dobândită prin restituire în natură în condiţiile Legii nr. 10/2001, aşa cum rezultă din Decizia nr. 886 din 20.06.2005, rămasă definitivă şi irevocabilă, pronunţată în Dosarul nr. 7324/2004 de Curtea de Apel Ploieşti, Secţia Civilă, la preţul de 200.000 euro (douăsutemii-euro).

După cum prea bine ați remarcat, Sălcuțan Alexandru-Lucian apare în două ipostaze, cea de avocat care obține averea moștenitoarei lui Constantin Garoflid, apoi în cea de cumpărător al acestei averi.

Am stat de vorbă cu avocatul Sălcuțan pentru a înțelege mai bine care a fost schema de joc. Mi-a răspuns că nu își mai aduce aminte foarte bine cum au decurs lucrurile. La întrebarea dacă firma îi aparține lui Toma, avocatul a răspuns că acțiunile la purtător nu erau foarte stabile, astfel că oricine putea fi proprietarul firmei.

L-am mai întrebat pe avocat dacă își aduce aminte cărei persoane i-a plasat acțiunile la purtător pe care le-a deținut, însă dumnealui mi-a adus la cunoștință că în 2012 avut un accident, acesta fiind motivul pentru care nu își mai aduce aminte.

TOMA și ILIESCU

De-a lungul timpului prin această societate comercială fostă SA, ulterior devenită SRL, au trecut în calitate de asociați, cenzori, auditori financiari mai multe persoane pe care le-am regăsit în alte firme pe care Constantin Toma le-a controlat, acum falimentare. Breaz Mariana, Necula Ion, Drăgulin Florin, Radu Manole, Oprea Niculina-Elena (sora lui Toma), Bălănescu Lucica, Tuzu Gheorghe și alții.

Drăgulin Florin este vicepreședinte USRPLUS Buzău și de aproximativ o lună, directorul cancelariei perfectului Iordache “Păpușel“ Silviu. Drăgulin a fost angajat timp de 13 ani, până în ianuarie 2021 la firma lui Oprea Niculina-Elena, sora lui Constantin Toma. Inițial firma s-a numit SC Rouaverde SRL și i-a avut asociați pe Tuzu Gheorghe și Toma Alexandru, veri de-ai primarului municipiului Buzău.

În 2020, un tronson de stradă de 300 de metri din Municipiul Buzău a primit numele lui Constantin Garoflid.

Citește întreaga investigație jurnalistică pe liberinbuzau.ro!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *