Frica de întuneric este un fenomen comun în rândul copiilor. De îndată ce luminile se sting în camera lor, aceștia sunt afectați de stări de anxietate, astfel încât o noapte liniștită este de neimaginat. Dar de ce se tem mulți copii de întuneric și de unde vine această teamă? Și, mai ales, cum pot părinții să îi susțină și să îi ajute?

Aproape fiecare părinte se confruntă cu faimosul monstrul de sub pat la un moment dat. Aceste temeri care apar adesea la copii sunt alimentate atât de imaginația acestora, cât și de experiențele din timpul zilei. O perdea care se mișcă datorită curenților de aer se transformă brusc într-o fantomă sau, cei mici sunt absolut convinși că o fantomă se ascunde în dulapul lor.

La copiii, granițele dintre realitate și imaginație sunt foarte adesea estompate, astfel încât cei mici își percep temerile ca fiind reale. Iar încercarea părinților de a le spune în acele momente că monstrul de sub pat nu există, nu va ajuta.

Descoperă cum poți să-i ajuți, ca părinte, pe copii care se tem de întuneric:

Copilului tău îi este frică de întuneric? Dacă da, de ce?

Există cu siguranță copii care nu se tem de întuneric. Dar, dacă cel mic se confruntă cu această situație și el îți poate oferi un răspuns legat de această frică, există o mare probabilitate ca stări reale de anxietate să fie în spatele acestei temeri.

Cu cât copiii sunt mai mari, cu atât au mai multe șanse să sufere datorită unor motive din viața reală. La copiii cu vârste între 2 și 4 ani, cel mai frecvent motiv al acestor stări de anxietate nocturnă este acela că ei au probleme în a-și diferenția imaginația de la zi la noapte. Și o jucărie se poate transforma rapid într-un monstru malefic. Dar pot exista și alte motive pentru somnul agitat la această vârstă. De exemplu, mulți copii încep grădinița pentru prima dată și trebuie să facă față unor situații noi, necunoscute.

Cu copiii de peste 4 ani, temerile sunt complet diferite, afectându-le somnul de noapte. Și, chiar dacă știu că nu există dinozauri sau fantome, lor le este frică de lucruri pe care le-au experimentat și observat în viața reală, precum zgomotele puternice produse de televizor sau o furtună, teama de despărțire a părinților ori panică pentru următoarea zi de școală sau grădiniță.

Ce poți face dacă îi este frică de întuneric copilului tău?

Cei mai mulți părinți se întreabă cum să facă față temerilor copilului. În cele ce urmează sunt rezumate câteva sfaturi foarte eficiente, pentru a-l putea sprijini pe cel mic și a-l ajuta să depășească această anxietate.

Ia temerile în serios

Ar trebui să răspunzi concret la fricile copilului tău și să faci ceva cât mai specific posibil cu privire la acestea. Puteți face un tur al casei cu luminile aprinse înainte de a merge la culcare și să îl asiguri că nici un monstru malefic nu pândește în dulapuri sau sub pat. Puteți chiar construi o capcană care să paralizeze monstrul dacă ar apărea.

Lumina de noapte

Dacă un copil se teme de întuneric, în anumite cazuri el nu poate defini exact ce este ceea ce îl sperie, încă clar această frică îi produce disconfort. Prin urmare, un pic de lumină pe timpul nopții îi poate oferi mai multă siguranță. Poți folosi o lampă specială în forma unei jucării sau diferite modele de spoturi cu led, care nu perturbă somnul sănătos al celor mici. Sau, poți opta pentru a lăsa ușa întredeschisă și lumina de pe hol să pătrundă vag în  camera celui mic.

Jucăria preferată și ritualuri de culcare împotriva fricii de întuneric

Somnul alături de jucăria de pluș preferată le oferă celor mici siguranță și securitate. De aceea, ai grijă ca în fiecare seară, la culcare, ursulețul sau iepurașul de pluș să fie alături de cel mic.

Ritualurile de somn au un efect calmant, deoarece oferă copiilor multă siguranță. Celor mici le place când mama sau tata le citesc o poveste sau cântă împreună un cântec de leagăn. În plus, este recomandat ca această rutină de somn să apară încă din primele luni de viață. Cei mari își folosesc timpul seara pentru a discuta cu părinții evenimentele din timpul zilei. În acest fel, ei se pot elibera de toate stările prin care au trecut în ultimele ore.

Ca și concluzie, trebuie să înțelegi ca părinte că temerile copiilor sunt normale și ar trebui luate mereu în serios. Acestea sunt un pas important în dezvoltare, deoarece copiii învață că frica nu este un defect și astfel, va reuși să recunoască cauzele iraționale și să se comporte corect în situațiile periculoase.

 Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *