Zvonul închiderii școlii nr.10 din cart. Mihai Viteazul a apărut în luna decembrie, când părinții au fost chemați într-o ședință și informați că școala cu o vechime de aproape un secol și o frumoasă istorie se va închide.

De ce se închide școala? Profesoarele sunt „moarte” după banii părinților din meditații:

,,Când eram clasa a VIII-a ne chemau la română și matematică, mai mult obligatoriu, că astfel nu ne băgau în examenul de capacitate. Au existat cazuri când unii copii, în unele situații, mai restrânse, au făcut meditații încă din clasa a V-a sau a VI-a. Dna. director, este profesor de matematică.

Când ne chemau la meditații eram undeva la 7-8 elevi (colegi), aproape o jumătate din clasă, vă dați seama? Oare doamna Ana Margareta Stan (director și profesoara de matematică) și dna. Răducan Mădălina (profesor de limbă și literatură română) nu le este rușine? Au mâncat atâția bani de pe urma unor copii și părinți sărmani. La acel moment familia mea trăia dintr-o pensie de urmaș, de bine, de rău, a trebuit să dăm banii la meditații.”

Mădălina Răducanu (MADY), profesor de limbă și literatură română

,,Nu se dorea să se învețe la școală, ci la meditații. Cei ce alegeau să studieze pe „banii statului” era denigrați. (Nu putem redea aceste cuvinte în articol. Sunt foarte jignitoare și nu fac onoare unui profesor doctor în litere așa cum este doamna Mady). Îi face să se simtă prost! Să se simtă vinovați pentru ceea ce nu au făcut. Copiii care mergeau la meditații erau favorizați în clasă. Dna. director Stan avea săptămâni întregi, în care nu trecea pe la ore, însă copii de la clasă mergeau la mediații.”

,,Nu am cuvinte de jignire și de ură pentru profesoarele școlii. În urmă cu câțiva ani au lăsat fetița unei vecine repetente pe motiv că o clasă rămăsese fără elevi și risca să se închidă. ( Așa ceva nu este deontologic! Nu putem salva școala distrugând viitorul unui copil!)

Ana Margareta Stan, actuala doamnă director și profesor de matematică

Potrivit unor foști elevi, au fost cazuri când părinții nu au avut bani de cadouri și meditații, iar copii au fost lăsați repetenți.

Din alte părți mai aflăm că mărțișoarele și florile primite de 1 și 8 martie sunt considerate kitsch. Atenție ce veți cumpăra!

Pe de altă parte, alți părinți ne-au declarat că la meditații mergeau copii slabi pentru a fi trecuți clasa.

,,Cunosc un caz din cartier: un vecin a mers la meditații încă din clasa a V-a sau a VI-a dacă nu mă înșel. Până în clasa a VIII-a, lună de lună.

Părinții au plătit milioane la meditații, însă acesta nu a fost în stare să ia nota 5 la capacitate!

Întreb și eu ca părinte, domnule reporter, cum poți spune că faci meditații dacă nu ești în stare în 3-4 ani să îl înveți de un amărât de 5? Să nu vă mai zic că elevul a ajuns la profesională…”

Părinții nu au dorit să își decline identitatea de frica unor repercusiuni! Iar noi le respectăm promisiunea, mulțumindu-le pentru curajul și încrederea de care au dat dovadă!

Constantin Toma, „salvatorul” Buzăului! Doamna director și-a migrat afilierea politică de la PNL la PSD?!

Școala Gimnazială nr.10, „ P.H. Zangopol”, face parte din proiectul primarului Toma, de a stimula elevii să meargă către școlile profesionale. În ultimii ani majoritatea elevilor au fost îndrumați către școlile profesionale și nu la liceu. ( Ceea ce este tragic! Nu poți frânge aripile unei generații pentru că așa ai tu chef!)

Astfel, în ultimii 7-8 ani părinții și-au mutat copii către școlile din centru, acolo unde meditațiile nu sunt obligatorii și copiii ajung la licee bune din Buzău, nu la școli profesionale de sudori și de coafeze.

Doamnelor profesoare, nu aveți niciun sentiment de rușine că v-ați bătut joc de viitorul copiilor și de banii unor familii sărmane din cartier?

Surse din cadrul ISJ Buzău ne-au declarat că situația școlilor din Buzău va fi votată în luna mai în cadrul ședinței de consiliu local.

Chiar dacă directoarea școlii a declarat pentru un ziar local că școala mai are un număr de 300 de elevi, pe surse aflăm că, aceasta nu mai deține nici măcar 200 de copii.

Ana Margareta Stan, actualul director

Reprezentanți ai primăriei ne-au declarat în EXCLUSIVITATE că Primăria Buzău nu mai poate suporta cheltuielile de întreținere și cu utilitățile, astfel putându-se lua decizia de mutare a elevilor în cartierul vecin, Poșta. Pe de altă parte, oamenii de pe lângă primarul Toma, ne-au declarat că această decizie ar afecta direct proporțional votanții PSD din cartier.

Drept la replică și reclamații: stiripesursebz@gmail.com

Mai jos amintesc un articol al colegei mele Elena Panait, ce a adus la suprafață istoria școlii din cartier.

FILE DE ISTORIE A ȘCOLII DIN CARIERUL MIHAI VITEAZUL

Populația proaspătului cartier cu nume de domnitor a început să crească. Cei mici aveau nevoie de un loc unde să învețe. Până să ajungă la un număr considerabil, au mers la școlile din cartierul vecin, Poșta, sau chiar la Școala nr. 4, dincolo de calea ferată.

Hristache Constantinescu își închiriază locuința din strada General Traian Moșoiu între anii 1927-1928. Acest exemplu este urmat și de alții. Una dintre casele de pe strada Lt. Th. Iacob nr.1 are aceeași soartă, formându-se astfel, prima școală din cartier.

Încă de la 1 octombrie 1927 unitatea de învățământ primește denumirea de „ Școala primară mixtă nr.8”, mai apoi se va numi „ Școala primară mixtă nr.10, „Petre și Hrisula Zangopol””. Anul 1948 îi aduce o nouă schimbare de nume „ Școala generală nr. 10 ”.


Câțiva ani mai târziu, în 1955, școala se întoarce la vechea denumire „ Școala primară mixtă nr.8 ” ca în final să fie cunoscută ca nr. 10, cu sediul în str. Stupăriei nr. 1.

Creșterea numărului de elevi din ultimii ani, duce în 1932 la obligarea conducerii școlii să ceară primăriei înființarea unei alte instituții de învățământ în cartier. Școala devenea neîncăpătoare, iar condițiile nu erau tocmai primitoare.

În vara aceluiași an, primăria aprobă repartizarea terenul din Bulevardul I.G. Duca ( str. Stupăriei), pentru ridicarea unei noi clădiri ce va servi ca unitate de învățământ, ele începând la data de 1 iunie .

P.V. Zangopol donează 120.000 de lei având două obiective școala să poarte numele lui și al soției sale, iar primăria să pună aceeași sumă în joc.

Noua școală își deschide porțile la 5 octombrie 1935, ora 9:30, în prezența unor mari personalități printre care: dr. Constantinescu Angelescu ( Ministrul Instrucțiunii Publice și Cultelor), prefectul județului, primarul orașului, parlamentari, autorități locale cât și a unui public numeros.

Doresc ca generațiile ce pe rând vor trece prin băncile acestei școli să știe că donatorii de azi au făcut această operă de artă din dragoste sinceră pentru poporul românesc și de grija pentru viitorul ei. P. V. Zangopol

În anul 1940 conducerea școlii este preluată de V. Stoenescu sub conducerea căruia, unitatea de învățământ cunoaște câteva modificări: organizarea unei cooperative, înființarea unui atelier de lucru de mână și înființarea organizației „ Educația Extrașcolară ”.

Din 1940 până în 1942 școala suferă diverse avarii, cele mai grave fiind în 1942, când din ea nu mai rămân decât zidurile.

Este refăcută în 1943 și gata să-i reprimească pe cei 680 de elevi.

În 1944 erau date în folosință 6 clase: 3 ciclul I și 3 ciclul II. Acum, aici existau o cantină, o grădină de legume, un muzeu și un punct farmaceutic, pe lângă cooperativa școlară.

În urma unei statistici realizată în anul 1950, reieșea faptul că unitatea de învățământ avea de acum: 10 clase, 7 învățători, 2 profesori titulari , 3 suplinitori. În același documente aveam prezentate și următoarele date: din cei 308 elevi, 279 erau promovați. Alfabetizarea ciclului I: înscriși 61, promovați 33; ciclul II: înscriși 93: promovați 78.

Anul 1961 îi aduce școlii din cartier denumirea de „nr. 10”, nume pe care ulterior îl va schimba devenind „P.H.Zangopol ”.

Și pentru că un elev nu e nimic fără profesorul său, dar îl poate depăși, vă las pe final numele directorilor ce au condus câteodată cu „mână de fier” această instituție: Constantin Ivașcu (1927-1928), I.A. Nestor (1928-1929), Ion Dobrescu (1929 – 1930), Alexandru Enescu ( 1930-1931), N.S.Deliu (1931-1939), Dumitru Băloiu (1939-140), Dumitru Stoenescu (1940-1944), Marin Conțu (1944), Constantin Iordan (1964), Constantin Iordache (1966), Radu Calcan (1967), Ana Maria Anghel, Nicolae Dumitrașcu (1976/1980), Sofia Tronaru (1980/1989), Verona Dragomirescu (1989/1993), Vladimir Stoinoiu (1993/2005), Ana Margareta Stan (2005-prezent).

Doresc să reamintesc doamnelor profesor că școala nu le aparține lor, ci a fost înființată prin sudoarea frunții celor din cartier. P. Zangopol însuși a spus: „ Doresc ca generațiile ce pe rând vor trece prin băncile acestei școli să știe că donatorii de azi au făcut această operă de artă din dragoste sinceră pentru poporul românesc și de grija pentru viitorul ei.”

Să vă fie rușine de palmele bătătorite și de truda pe care o mână de oameni au făcut-o zi și noapte ca domniile voastre să se poată lăfăi într-un fotoliul de direct sau să se creadă net superioare doar pentru că au un doctorat în litere!

Punct de vedere: ASOCIATIA PARINTILOR DE LA SCOALA P.H. ZANGOPOL

,,Doamna director Stan și cadrele didactice de la aceasta scoala, inclusiv doamnele educatoare, sunt oameni implicați si iubesc copii din acest cartier care merg la cursuri aici; va spun asta și din proprie experienta -și eu am fost eleva unora dintre dumnealor. Dar revenind în prezent, va transmit ca ambii mei copii, dintre care unul deja a mers la liceu ca majoritatea colegilor lui, nu la scoala profesionala, iar celalalt este clasa a șasea, nu fac și nu au facut meditație cu nici unul dintre profesorii școlii.Un alt neadevăr este și numărul de copii înscriși la scoala, acesta depășește 270. De fapt cred ca acesta este punctul de plecare al acestui articol – se dorește închiderea scolii pentru ca Liceul Filipescu are nevoie sa preia acești copii și observ sa se fac presiuni mai mari decât ne asteptam. Va anunț pe aceasta cale ca noi, asociația părinților, NU suntem de acord cu asa ceva- scoala din cartier este o clădire solida, are toate utilitățile, este încălzită, profesorii își dau toată silința – și nu vom permite ca micuții de grădiniță sau colegii lor sa meargă aproximativ jumătate de ora pana la o alta locație, respectiv liceul din cartierul Posta”, Diana Gurau, membru fondator al ASOCIATIEI PARINTILOR DE LA SCOALA P.H. ZANGOPOL.

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

2 thoughts on “COPII OBLIGAȚI SĂ FACĂ MEDITAȚII! ȘCOALA SE VA ÎNCHIDE DIN CAUZA PROFESOARELOR”
  1. Ce carte am făcut in aceasta școala,Director Dna Anghel.Din generația mea trei sferturi au mers la liceu iar testul la Cisnădie.Îmi pare rău sa aud așa ceva.

  2. Am fost elev aici si pot spune ca nu toate acuzatiile sunt adevarate. Doamna Stan a fost profesoara mea de matematica 2 ani si vreau sa va spun ca din punctul meu de vedere e una dintre cele mai bune profesoare de matematica. Intr-o alta ordine de idei nu vreau sa-i iau apararea pentru ca oamenii sunt schimbatori. Dar in ce o priveste pe doamna „Mady” eu elev de 4 si 5 pentru ca nu invatam si nu imi placea deloc materia si sincer nici modul ei de predare. In clasa a VII-a parintii mei au luat legatura cu dansa pentru meditatii ,parintii avand o situatie financiara nu tocmai ok. Vreau sa va spun sincer ca eu eram la acelasi nivel pentru ca nu imi placea si punct iar doamna datorita meditatiilor trecea mult mai multe cu vederea si eram „recompensat” cu note mult mai mari, sa fiu mai clar acelasi nivel de 5 „recompensat” cu 7-8 si uneori chiar si 9 :)) Eu pana atunci nu puteam nici macar visa la astfel de note. Cam atat am avut de spus. Scoala nu trebuie inchisa, ci doar unii profesori inlocuiti. Va rog doamna „Mady” daca am facut greseli gramaticale sa ma corectati. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *