Un proiect propus de Consiliul Județean Buzău a stârnit critici și dezbateri intense după ce a fost lansat în dezbatere publică. Conform acestui proiect, Pădurea Crâng, o rezervație naturală declarată de interes județean și parte a celebrilor Codrii ai Vlăsiei, ar urma să fie exclusă din viitoarea listă a zonelor protejate de interes județean.

Reprezentanții Consiliului Județean au întocmit acest proiect pentru revizuirea unei hotărâri din 1995 care cuprindea zonele și monumentele naturale protejate din județ. Pe noua listă se regăsesc obiective precum Vulcanii noroioși, Dealul cu lilieci de la Cernătești, Balta Albă și Focul Viu. Însă, Pădurea Crâng a fost scoasă din această listă, conform proiectului, motivată de faptul că nu intră sub incidența Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2007, care exclude „parcurile și grădinile publice sau private de agrement cu excepția cazurilor în care acestea au elemente și bunuri cu valoare de patrimoniu natural”.

Controversele au luat amploare, iar diverse puncte de vedere au fost depuse la sediul Consiliului Județean referitoare la revizuirea listei ariilor protejate. Haritina Crăiță, fost evaluator de mediu, a declarat că proiectul ar trebui însoțit de o documentație științifică, adăugând că legislația de protecție a mediului precizează că toate ariile protejate rămân cu statutul respectiv, indiferent de modificările legislative anterioare.

Consiliul Județean Buzău susține că proiectul nu a fost încă adoptat și că societatea civilă poate transmite propuneri până la data de 27 noiembrie 2023, data la care se încheie dezbaterea publică.

În contextul acestor dezbateri, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Buzău a subliniat că potrivit OUG 57/2007, bunurile de patrimoniu natural cu regim de protecție și conservare dobândit până la intrarea în vigoare a ordonanței își păstrează același regim. Astfel, Pădurea Crâng, declarată rezervație naturală prin Hotărârea CJ nr.13/1995, ar trebui să beneficieze în continuare de acest regim, conform APM Buzău.

Dezbaterile privind revizuirea listei ariilor protejate din județul Buzău vor continua, iar implicațiile asupra mediului și peisajului natural rămân în centrul atenției comunității locale și a societății civile.

cnpaulescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *