Un deputat austriac a denunțat fiabilitatea testelor antigenice arătând că sunt pozitive pentru o băutură răcoritoare. Un experiment reprodus de un utilizator de Internet cu un compot de mere. În ambele cazuri, metodologia științifică este înșelătoare.

Unii spun că sunt prea des negative. Alții le acuză de contrariu. Pentru multi rezultatele testelor antigenice utilizate în lupta împotriva coronavirusului ar fi pur aleatorii. În orice caz, asta a vrut să arate joi 11 decembrie un deputat austriac de extremă dreapta. În ședința completă din Parlamentul de la Viena, Michael Schnedlitz a adus un pahar de Coca-Cola și un test. După ce a turnat o picătură pe bandă, el se asigură că rezultatul este pozitiv. „Avem o problemă: există un caz de coronavirus în cameră”, a șoptit el, aratand rezultatul în fața oficialilor aleși. Înainte de a concluziona că aceste teste, utilizate în Austria într-o campanie de testare foarte largă pentru Covid-19, erau de fapt ineficiente. Și ar fi făcut posibilă umflarea cifrelor oamenilor pozitivi.

O ispravă înregistrată și publicată în special pe canalul Austrian Freedom Party (FPO), unde a fost vizionată de peste 950.000 de ori. Funcționarul ales l-a postat și pe pagina sa de Facebook, acuzând guvernul că a cheltuit „zeci de milioane de dolari în bani ai contribuabililor” pe aceste produse „fără valoare”. Secvența a ajuns la extrema dreaptă germană. Deputatul AfD Alice Weidel a postat „fiabilitatea” acestor teste pe Twitter. Deci ce s-a întâmplat?

Un test prost efectuat

Testul pur si simplu nu a fost facut corect . Cel care explică cel mai bine este producătorul produsului. Pe Facebook, laboratorul Dialab a menționat că deputatul austriac a omis un pas crucial. După prelevarea probei, tamponul – acea tijă lungă care arată ca un tampon de bumbac – este scufundat sistematic într-o soluție. Acest lucru ar trebui să permită „stabilizarea pH-ului probei”. „Acest lichid este apoi pus pe banda de test”, specifică producătorul. Fără acest pas, aciditatea băuturii a ajuns, așadar, sa „distruga proteina anticorpului testului”, care ar trebui să recunoască coronavirusul. Ceea ce justifică falsul pozitiv. „Dacă ați fi folosit corect testul, așa cum este descris în textul atașat, ar fi negativ”, scrie producătorul. Și adăuga o dovadă: un videoclip în care se efectuează testul, de această dată fără a sări peste etapa esențială. Rezultatul este negativ

O explicație care nu este suficientă pentru a clarifica fenomenul observat într-un alt videoclip viral, realizat în Germania. Un utilizator a filmat o experiență similară săptămâna trecută, de data aceasta cu compot de mere. Apoi, el se asigură că testul este „pozitiv pentru coronavirus”. Publicat și în Franța, videoclipul servește drept argument pentru unii pentru a demonstra că coronavirusul nu există, în timp ce alții acuză direct testul ca ar infecta persoanele testate.

Sursă: alephanews.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *