Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți, în unanimitate, că nu a fost încălcat articolul 7 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului („nicio pedeapsă fără lege”) în cazul Bădescu și alții c. României, potrivit unui comunicat oficial.
Cauza a vizat condamnarea penală a unor judecătoare din România pentru abuz în serviciu, care au susținut că legea penală nu a fost previzibilă și că li s-a încălcat dreptul la un proces echitabil. Reclamantele au invocat faptul că decizia împotriva lor reprezintă o ingerință în independența actului de justiție, conform juridice.ro.
CEDO a reținut însă că fapta imputată judecătoarelor nu consta în pronunțarea unei hotărâri propriu-zise, ci în adoptarea, în mod deliberat, a unui raționament juridic contrar legii, construit pentru a susține o soluție preconcepută, ceea ce a generat un prejudiciu.
„Instanțele naționale au considerat că reclamantele au modificat faptele pentru a face posibilă aplicarea principiului ne bis in idem într-o cauză aflată pe rolul lor”, se arată în motivarea Curții.
CEDO a apreciat și analiza Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia ancheta penală nu a vizat temeinicia hotărârii judecătorești, ci identificarea unui comportament care a încălcat îndatoririle de serviciu, și care ar putea corespunde elementelor constitutive ale unei infracțiuni.
Curtea a subliniat că autoritățile naționale au făcut distincția necesară între pronunțarea unei hotărâri cu bună-credință și conduita ilicită ce atrage răspunderea penală.
Prin această hotărâre, instanța europeană a reafirmat că sancționarea penală a unor magistrați pentru conduite intenționat ilegale nu echivalează cu o atingere adusă independenței sistemului judiciar.
