Un studiu făcut de Institutul de cercetare a calităţii vieţii spune, că în 2021 se putea trăi la limita decenţei, cu o sumă apropiată de salariul minim pe economie. Sau poate chiar mai mică. 

Avem aproximativ 1.400 lei pentru o persoană. Avem alimente şi băuturi, îmbăcăminte şi încălţăminte, întreţinerea locuinţei, mobilier, dotarea locuinţei, sănătate, transport, poştă şi telecomunicaţii, educaţie, alte produse şi servicii, hoteluri, cafenele, resturante. Vreţi să spuneţi că o persoană poate merge şi la resturant cu 1.400 de lei?  Ar fi practic o dată la o lună şi jumătate.

Sorin Cace – cercetător ICCV

Câţi bani dau românii pentru coşul minim

De cealaltă parte, bazându-se pe o analiză realizată de o companie privată de consultanţă, Avocatul Poporului spune că valoarea reală a coşului minim de cumpărături e dublul salariului minim.

 În România, o persoană singură are nevoie pentru un trai care nu este o teribilă bunăstare, dar un trai minimal decent de 2.700 şi ceva de lei lunar.

Renate Weber – avocatul poporului

Nu știm cine are dreptate, dar în realitate, foarte mulți dintre români abia dacă reușesc să se ajungă cu banii de la un salariu la altul.

Cetăţeni: Acum doar trăim. Nu mai faci nimic altceva. Nu mai poţi să îţi permiţi să mergi într-o staţiune. 

– Vreo 3.000-4.000 de persoană ar fi un venit pentru un trai decent. 

– Nu exagerăm cu 4.000, dar minim 3.000. De la alimente până la ce mai ai nevoie prin casă. Şi îmbrăcăminte sau distracţie? Pentru alea facem economii în fiecare lună. 

Studiile de mai sus au apărut în urmă cu câteva luni, în toamna anului trecut. De atunci însă, au crescut dobânzile şi s-au scumpit utilităţile, astfel că şi valoarea coşului minim de cumpărături e cu cel puţin zece procente mai mare.  

Sursa – Observatornews

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *