Update: Astăzi, la ora 14, proiectul va fi respins. Senatorii PSD au anunțat că vor fi împotriva autonomiei Ținutului Secuiesc.

Update: Potrivit surselor noastre, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi cu raport de respingere, dar dupa decretarea stării de urgenta Parlamentul nu a mai lucrat timp de două saptamani si jumate, pana a fost pus la punct sistemul de vot online, iar Senatul va respinge proiectul săptămâna aceasta.

Articol initial: În timp ce noi ne preocupăm tot mai mult de această situație de urgență, Camera Deputaților a adoptat o propunere privind autonomica Ținutului Secuiesc. Propunerea legislativa a fost aprobată în mod tacit pe 23 aprilie.

UDMR-iștii Zsolt-Istvan Biro și Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza au depus în luna decembrie a anului trecut, la Camera Deputaților,un proiect prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomoă cu personalitate juridică în România. Limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc, potrivit stiriregionale.ro .

Potrivit Mediafax, propunerea legislativă prevede că statul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc. ,,Statul de Autonomie al Ținutului Secuiesc”, arată proiectul de lege. Inițiatorii spun că înființarea regiunii autonome este o expresie a identității istorice a zonei și va asigura egalitatea de șanse a cetațenilor și protecția identității naționale maghiare.

Articolul 10 al proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc prevede că limba maghiară are ,,același statut ca și limba oficială a statului”.

Președintele Ținutului Secuiesc reprezintă regiunea, și este ales de către cetățenii Ținutului Secuiesc, prin vot secret și direct, pentru o perioadă de 4 ani.

Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al Ținutului Secuiesc pe o perioadă mai mare de două mandate. Președintele Ținutului are imunitate acordată demnitarilor și nu poate ocupa funcții publice sau private.

Pe lângă președinte va exista și un Consiliu Scaunal, format din 33 de consilieri. Acesta este organul deliberativ de autoadministrare al Scaunului.

Propunerea legislativă inițiată de parlamentarii UDMR a fost adoptată taxit de Camera Deputaților joi, 23 aprilie a.a., ca urmare a depășirii termemnului de 45 de zile, potrivit art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constituția România. În aceiași zi proiectul a fost înaintată Senatului care este și camera decizională.

Fișa proiectului de legislativ poate fi consultată aici.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *