Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi. Prejudiciu uriaș

În perioada 02.04.2020 – 25.05.2020, Camera de Conturi Buzău a efectuat auditul financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale anului 2019 la Primăria Merei. În urma controlului, pe data de 25 mai 2020, s-a efectuat un proces verbal de constatare și s-a emis o decizie, care trebuiau făcute publice, atât pe site-ul primăriei, cât și pe avizier, lucru care nu s-a întâmplat.

SINTEZA CONSTATĂRILOR REZULTATE ÎN URMA ACȚIUNII DE AUDIT FINANCIAR:

 • În perioada 2017 – 2019 la nivelul Primăriei Merei nu s-au luat toate măsurile prevăzute de lege pentru urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local, în sensul că, pentru debite în sumă de 319.004 lei (peste 3 miliarde lei vechi) , datorate de 716 contribuabili persoane fizice, nu au fost instituite popriri pe veniturile încasate de contribuabili și nici sechestre pe bunurile deținute de aceștia. S-au constatat abateri grave de la legislația în vigoare aplicabilă colectării creanțelor fiscale;
 • La data de 31.12.2019, au fost menținute în evidența contabilă și fiscală a Primăriei Merei, obligații de plată în valoare de 29.963 lei (aproximativ 300 milioane lei vechi), reprezentând amenzi datorate de persoane fizice care au decedat;
 • Au fost identificate abateri de la legalitate și regularitate în legătură cu atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări având ca obiectiv „Reabilitare și extindere școală corp V, comuna Merei, sat Lipia, județul Buzău”. În baza acestui contract, în anul 2018, Primăria Merei a efectuat plăți nelegale în suma totală de 166.148 lei (peste 1 miliard jumătate lei vechi) din fonduri primite de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în cadrul PNDL-2, pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare și extindere școală corp V, comuna Merei, sat Lipia, județul Buzău”, din care:
  • Suma de 27.348 lei (peste 270 milioane lei vechi) reprezintă contravaloarea unor lucrări de demolare preluate eronat în proiectul tehnic;
  • Suma de 110.980 lei (peste 1 miliard lei vechi) reprezintă contravaloarea unor materiale nepuse în operă, înscrise în situații de plată și decontate de entitate;
  • Suma de 27.820 lei (peste 270 milioane lei vechi) reprezintă contravaloarea unor tarife la manoperă mai mari înscrise în situațiile de plată față de cele ofertate.
 • În perioada 2018 -2019, Primăria Merei a efectuat plăți nelegale în sumă totală de 156.142,64 lei (aproximativ 1 miliard jumătate lei vechi), din fonduri primite de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru realizarea obiectivului de investiții „Modernizare drumuri comunale DC 47 și DC 226 în comuna Merei. județul Buzău”.
 • În perioada 2016 – 2017, Primăria Merei a efectuat plăți nelegale în sumă de 100.188,79 lei (peste 1 miliard lei vechi) către constructorul SC OAȘ COM IMPEX SRL, reprezentând contravaloare lucrări neexecutate în cantități decontate prin situațiile de plată, la obiectivul de investiții ” Refacere drum comunal DC 46 Izvorul Dulce – Nenciulești pe lungimea de 1,4 km”.
 • În anul 2017, Primăria Merei a efectuat plăți nelegale în valoare totală de 23.143,24 lei (aproximativ 230 de milioane lei vechi), reprezentând contravaloarea unor materiale decontate nejustificat la obiectivul de investiții „Refacere drum sătesc DS 10 în zona Huioaba, Sărata Monteoru, pe o lungime de 829 m”.

Toate detaliile legate de CONSTATĂRILE REZULTATE ÎN URMA ACȚIUNII DE AUDIT FINANCIAR se gasesc AICI!

Primarul riscă să înfunde pușcăria. Măsuri de recuperare a prejudiciilor imposibil de aplicat. Termen de realizare expirat!

În urma constatărilor, s-au luat mai multe decizii, conform legii în vigoare. În principiu, primarul era obligat să recupereze prejudiciile și creanțele fiscale restante, până în data de 31.11.2020, acțiuni imposibil de finalizat cu succes.

Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă.

Achizițiile publice dubioase continuă la Merei

https://www.e-licitatie.ro/pub/direct-acquisition/view/107229988

La scurt timp după alegerile locale, Primăria Merei i-a atribuit unei firme din Râmnicu Sărat, un contract care constă în „Servicii de intretinere a iluminatului public”, în valoare de 420 de milioane lei vechi (42.000,00  RON – 8.621,04  EUR).

Pe site-ul de licitații publice sunt detaliate toate acțiunile desfășurate pentru atribuirea licitației, iar foarte dubios ni s-au părut următorul lucru:

Data de raspuns a ofertantului (S.C. ENERGO EST TOP S.R.L. S.R.L.) 13.10.2020 – 13:54

Data de raspuns a autoritatii contractante (COMUNA MEREI)   13.10.2020 – 14:03

Pe site-ul Primăriei Merei nu am găsit absolut nici o informație legată de cele detaliate de noi mai sus, nici de controlul efectuat sau de măsurile luate de Camera De Conturi Buzău, așa că vom încerca să luăm legătura cu aceste instituții și vom reveni cu răspunsuri oficiale.

Deși am scos la iveală foarte multe nereguli coordonate de însuși primarul PSD-ist „Artifice”, oamenii acestei localități se pare că au decis să-i mai dea un mandat lui Ștefan Chircă, care a promis în această campanie electorală aceleași lucruri ca și în anii anteriori.

Vezi cum s-au investit miliarde de lei la Lipia, într-o clădire fără geamuri și acoperiș

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE
One thought on “Camera De Conturi Buzău se face că plouă? Termenul de realizare a expirat, achizițiile publice dubioase continuă la Merei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *