OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După cum v-am obișnuit, v-am povestit cu o deosebită plăcere drumețiile mele prin județul Buzău. De data aceasta, m-am hotărât să plec prin țară puțin și nici în cele mai frumoase vise nu m-am gândit că o să trăiesc clipe atât de minunate.

Soarta m-a dus câteva zile în Masivul Retezat, într-un loc parcă desprins din povești și fără să exagerez, dacă Raiul ar exista, aș vrea să fie ca aici.
Voi avea multe să vă spun și multe imagini superbe să împărtășesc cu voi, dar pentru moment vreau să ne apropiem mai mult de locul care m-a găzduit cu multă căldură: Cabana Gențiana.

Această cabană minunată, nu foarte mare dar tare primitoare, se află în mijlocul Masivului Retezat, pe Valea Pietrele. Cabana Gențiana este la cea mai mare înălțime din Retezat – alt loc de cazare nu vei găsi mai sus -, și te vei simți superb, dacă nu ești o persoană pretențioasă care se așteaptă la mare lux. Cabanierii te vor întâmpina mereu cu multă amabilitate, voie bună și multe sfaturi utile, din experiențele lor.

Localizare

Cabana se află pe Valea Pietrele, la altitudinea de 1672m, imediat după ce iesiți din padure, la aproximativ 3 ore de mers din Carnic, loc cam până unde puteți merge cu mașina.
Traseul spre cabană, urmat de mine, a fost marcajul triunghi albastru. Nu îți trebuie prea multe cunoștințe de orientare să ajungi până la destinație, deoarece drumul este plin de indicatoare și pancarte. Imediat după ce ieși din padure, vei da de cabană și de o priveliște mirifică. De aici se pleacă spre mai multe trasee, bineînțeles marcate, iar eu am ales să mă duc până la Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România.

Cazare

Cabana oferă aproximativ 40 de locuri de cazare, la un preț decent și este deschisă tot timpul anului. Puteți cumpăra de aici ceaiuri, cafele, berică și diverse chestii, dar cu mâncărica trebuie să veniți în ghiozdănel. Și cei care administrează cabana aduc totul până acolo în spate, iar dacă e nevoie, închiriază un elicopter. Duș se face ca în natură, la râu, iar curent vine de la panourile solare și de la generator. Dacă ajungeți când e frig afară, veți dormi dezveliți deoarece oamenii chiar fac căldură, să nu răciți, și ce să mai zic…duceți-vă acolo să vă convingeți.

Atenție, detalii importante!

Fiind parc național, trebuie să respectați anumite reguli:

  • Plata unei taxe de 10 lei, valabilă 7 zile;
  • Nu faceți focul aiurea pe acolo, folosiți primusul;
  • Nu puneți cortul unde vreți. Din câte știu, doar la Lacul Bucura este loc amenajat.

Nu aruncați gunoaie! Eu nu am văzut nici măcar un chiștoc de tigară pe jos, deci au fost doar oameni de calitate prin zonă și toți turiștii întâlniți aveau frumos săculețul cu resturi, elegant…

Nu plecați decât cu bocanci și echipament adecvat. Acolo nu este la noi, La Ciolanu și puteți păți chestii aiurea dacă luați muntele în râs. Un om inteligent mi-a spus: „Respectă muntele și el te va respecta și te va ocroti!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sper că v-am convins să petreceți măcar o noapte acolo, iar pentru mai multe detalii, o să vă las și niște numere de contact:

  • Telefonul de la Cabană – 0733963292;
  • Cabanier Gigi Jantu 0721331125;
  • Cabanier Gicu Geanga 0728028409;
  • Cabanier Crișan Petre 0737671778.

Eu voi continua cu multe povestiri din Retezat. Stai conectat!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *