Drd. Liviu-Ionuț Șerbănoiu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni” și doctorand UMF Carol Davila, București, a vorbit pentru comunitatea CardiologieModernă.ro despre CardiOnline, o aplicație dezvoltată atât pentru web, cât și pentru telefonul mobil, în scopul efectuării recuperării cardiace la domiciliu.

CardiOnline este rezultatul muncii unei echipe de medici cardiologi și specialiști în tehnologie. Soluția de facilitare a reabilitării este propusă de: Liviu Șerbănoiu, Ștefan Busnatu, Octavian Belu, Marius Cucu și Cristian Cristache.

Recuperarea cardiacă este un program medical necesar pentru îmbunătățirea sănătății inimii după un eveniment cardiovascular acut precum: infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, angioplastia, operația pe cord ș.a.m.d. Aceasta ajută pacienții să-și revină după un astfel de episod și duce la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Pe lângă reabilitarea pacientului cardiac, recuperarea cardiacă reprezintă o măsură specifică prevenției secundare, deoarece conduce la scăderea riscului repetării evenimentului acut sau al respitalizărilor. ”Astăzi, cu ajutorul inovațiilor din telemedicină, un program complet de recuperare cardiacă poate fi efectuat acasă, folosind doar telefonul mobil și un ceas inteligent”, a declarat medicul cardiolog Liviu Șerbănoiu, co-fondator al aplicației CardiOnline.

Medicul a subliniat importanța recuperării cardiace, ca parte integrantă în viața unui pacient cardiac, esențială pentru incluziunea socială a acestuia. Totodată a subliniat carența acestei practici în medicina românească, agravată și de comunicarea anevoioasă în relația medic-pacient.

Reinternările pacienților cu boli cronice sunt frecvente și generează costuri uriașe pentru sistemele medicale la nivel european, dar și global. Pacienții sunt adesea tratați în spitale de urgență și apoi sunt reintroduși direct în societate, fără a învăța pași care sunt imperios necesari de urmat pentru a-și relua viața cât mai aproape de normal. Luând în considerare comunicarea slabă dintre medic și pacient după externare, majoritatea oamenilor ajung, într-un timp mai lung sau mai scurt, la repetarea evenimentelor acute.”

CUM A APĂRUT PROIECTUL CARDIONLINE

Liviu Șerbănoiu ne-a relatat felul în care s-au compus lucrurile când a luat naștere proiectul CardiOnline, care a rezultat din colaborarea cu Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni” și coordonator al Centrului de Inovaţie și eHealth, UMF ”Carol Davila”, și din coagularea unei echipe de IT-iști.

”Încă din primul meu an de rezidențiat, văzând câți pacienți suferă reinternări pentru aceleași probleme, neștiind, efectiv, cum să evite sau să amelioreze aceste patologii, am decis să mă alătur domnului Dr. Ștefan Busnatu în cadrul Nucleului de Recuperare Cardiacă din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului «Bagdasar Arseni», București. Totul a început, însă, cu o provocare care mi-a fost lansată de Dr. Ștefan Busnatu, aceea de a crea o aplicație mobilă într-o săptămână, pentru preluarea saturației de oxigen de la un pulsoximetru pe o aplicație mobilă. Termenul a fost foarte scurt, însă ambițios fiind, am reușit să o rezolv împreună cu colegii mei din IT: Octavian Belu, Marius Cucu și Cristian Cristache, într-un timp record.

Când i-am prezentat soluția, domnul doctor a dorit imediat să facem o ședință și să ne organizăm într-o echipă pentru a structura și dezvolta o soluție digitală de facilitare a telereabilitării cardiace. La doar o săptămână distanță de la crearea echipei, am intrat într-un accelerator de start-up-uri numit «Innovation Labs». La început nu am avut decât ideea, echipa și foarte multă ambiție și speranță. De atunci, ușor-ușor, conceptul propus a început să prindă din ce în ce mai mult contur și sperăm ca în viitorul apropiat, prin acesta, să reușim a furniza un serviciu unic în România și nu numai. Proiectul nostru a fost foarte bine perceput de către juriu și am reușit chiar calificarea în finala de pe 19 octombrie, unde noi speram chiar să câștigăm.”

RECUPERAREA CARDIACĂ, O MĂSURĂ DE PREVENȚIE SECUNDARĂ MULTIDISCIPLINARĂ

Așa cum subliniază tânărul cardiolog, intenția echipei din spatele CardiOnline este aceea de a o transforma într-o platformă de recuperare și prevenție secundară multidisciplinară. Programul de telereabilitare cardiacă va urma cu strictețe toți pașii unui program convențional de recuperare cardiacă. Produsul nostru integrează toate specializările medicale necesare pentru gestionarea pacienților, acoperind ramuri precum: cardiologie, diabetologie, nutriție, kinetoterapie și psihologie. După ce evenimentul acut se încheie și pacientul este externat, acesta va putea intra în programul oferit de CardiOnline. El va primi un ceas inteligent care îi va monitoriza parametrii vitali pe tot parcursul programului. Toate datele vor fi trimise în timp real experților din echipa de recuperare care vor gestiona recuperarea cardiacă de la distanță.

Kinetoterapeutul va crea un program de exerciții fizice în conformitate cu celelalte condiții ale pacientului, în concordanță cu recomandările medicului cardiolog. Pacientul va efectua activitatea fizică personalizată, adaptată condiției sale și supervizată pe baza unor reguli de siguranță care vor genera avertismente pentru a intensifica/încetini/opri efortul. În cazul unor situații anormale repetitive, pacientul va fi contactat imediat de către personalul medical. Pacientul va avea acces la materiale explicative cu pozițiile și mișcările exacte ale fiecărui exercițiu fizic. Din punct de vedere al corectării alimentației, acesta va primi un program nutrițional creat de un diabetolog/nutriționist, special pentru el, în funcție de propriile opțiuni alimentare, comorbidități și în funcție de țintele terapeutice. Pentru a scăpa de blocajele psihologice obținute în timpul evenimentului acut, pacientul va avea programări săptămânale cu un psiholog pentru a se putea reintegra social mai ușor.”

CardiOnline, prin soluțiile dezvoltate în viitor, se dorește a fi un exemplu practic specific medicinei de precizie. ”Dintr-o perspectivă clinică, dezvoltarea unei asemenea aplicații își propune să ofere o soluție pentru un program de îngrijire personalizată, utilizând un amestec de comunicare și activități de asistență medicală pentru o mai bună aderență la măsurile de prevenție secundară. Din punct de vedere tehnic, urmărim o soluție de personalizare la nivel înalt, în funcție de preferințele pacientului, tiparele motivaționale, nevoile și starea de spirit. Aceste aspecte ale personalizării ar fi posibile cu ajutorul unui simplu smartphone și a unui ceas inteligent.”

CARDIONLINE, O BAZĂ DE DATE CU ISTORICUL MEDICAL AL PACIENTULUI

Platforma Cardionline va include, de asemenea, istoricul medical al pacientului, precum și medicamentația administrată, care poate fi urmărită și ajustată de către medic în funcție de evoluția acestuia, după cum ne transmite co-fondatorul aplicației. ”În viitor sperăm să putem automatiza cât mai multe procese pentru a reduce implicarea personalului medical.

Etapa actuala în care se află proiectul este cea de testare în mediu controlat. În această etapă, CardiOnline este testat în mediu spitalicesc cu o supraveghere medicală constantă pentru a asigura funcționalitatea corectă a fluxului de reabilitare și a siguranței pacientului.

Afecțiunile pe care a fost testată aplicația, momentan, sunt reprezentate de insuficiența cardiacă și boala cardiacă ischemică. După ce CardiOnline va fi pe deplin funcțional, vom putea dezvolta, cu ajutorul inteligenței artificiale, niște algoritmi mai eficienți pentru pacienți. Bolile cardiovasculare produc cele mai mari costuri pentru sistemele medicale, astfel încât se va dori  ca în viitor, dezvoltarea aplicației să se concentreze și pe prevenția primară. Mai târziu vom dezvolta diferite versiuni pentru alte patologii, extinzând lucrurile pe sfera bolilor cardiopulmonare, mai ales gândindu-ne că aceasta pandemie cu COVID-19 a crescut extrem de mult necesitatea de efectuare a recuperării pulmonare.”

Așa cum reiese din discuția avută, obiectivul principal al CardiOnline este acela de a reduce până la a anula prăpastia din relația medic-pacient, în scopul asigurării recuperării la domiciliu a pacientului cardiac, respectiv de asigurare a prevenției secundare prin preîntâmpinearea unor episoade cardiace viitoare.

”Cred că sistemul medical are nevoie de un instrument care să asigure transferul serviciilor de îngrijire de sănătate din spațiile profesionale în mediul familial. Din păcate, la noi în țară, componenta de recuperare cardiacă este mult subdezvoltată. De aceea, prin CardiOnline, sperăm să putem contribui la dezvoltarea acesteia”, a concluzionat drd. Liviu Șerbănoiu.

Sursă: cardiologiemoderna.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *