Mihaela Valentina Runceanu, cântăreață română de pop și profesor de tehnici vocale, s-a născut pe 4 mai 1955, în municipiul Buzău. Aceasta a devenit o cântăreață vocală de succes, vocea ei fiind foarte apreciată la noi în țară. Multe dintre piesele ei au fost hituri și a lansat două albume, Mihaela Runceanu (1987) și Pentru voi, muguri noi (1989), acesta din urmă cu doar o zi înainte de a fi ucisă în casa ei din București, pe data de 1 noiembrie 1989.

CARIERA

Mihaela Runceanu început să cânte în liceu, iar debutul său muzical a avut loc în 1976 cu o piesă difuzată la radio. În 1975 și 1976 a participat la mai multe concursuri și festivaluri de muzică. Una dintre piesele ei a fost înregistrată pe un LP românesc din 1976 .

După absolvire, a predat vioara la școala de muzică din Brăila și apoi s-a mutat înapoi la Buzău pentru a preda vioara la Liceul de Muzică și Arte Plastice, unde fusese elevă. În orașul său natal a cântat într-o formație, alături de Laurențiu Cazan și George Nicolescu, printre alții. În 1980, a preluat o funcție de profesor de tehnică vocală la Școala Populară de Arte din București, pe care a ocupat-o până la moartea sa în 1989.

În timpul petrecut în București a lansat mai multe hit-uri, inclusiv De-ar fi să vii , Fericirea are chipul tău și Să fim copii. La începutul lunii decembrie 1987, primul ei album, intitulat Mihaela Runceanu, a fost lansat de Electrecord . Al doilea album, Pentru voi, muguri noi a fost lansat la 31 octombrie 1989, cu o zi înainte de moarte.

CUM S-A STINS O STEA

  • În data de 28 octombrie 1989, Mihaela Runceanu participă la spectacolul-maraton ”Start Melodii’89”, la Sala Radio. Cântăreața are un succes fantastic fiind bisată de trei ori. De emoție, a îngenuncheat la aplauzele publicului, la cel care urma să devină ultimul spectacol susținut de ea.
  • Pe 30 octombrie 1989, a apărut Electrecord, ”Pentru voi, muguri noi”, cel de-al treilea disc al solistei.
  • Pe 1 noiembrie, în jurul orei 1.00 a.m, Mihaela Runceanu este asasinată în garsoniera sa din București, situată pe Șoseaua Mihai Bravu.

DETALII DESPRE MOARTEA ARTISTEI

Oribila crimă s-a petrecut în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989. Daniel Cosmin Ştefănescu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a venit la garsoniera solistei cu câteva casete video. Tânărul i-a cerut interpretei permisiunea să se uite la un film şi a intrat în casă. Rămas singur în garsonieră cu Mihaela, după ce aceasta, în urma unui scandal, îşi dăduse afară din casă chiriaşa, pe Mariana Sâmbeteanu, Ştefănescu s-a apucat să fure din lucrurile cântăreţei în timp ce aceasta dormea. Făcuse multe datorii şi nu avea cu ce să le plătească. Mihaela s-a trezit din cauza zgomotelor pe care le făcea hoţul, însă nu a apucat să riposteze. Daniel s-a năpustit asupra ei, a sugrumat-o, după care i-a înfăşurat în jurul gâtului cablul de la telefon. Apoi, ca să şteargă urmele, ucigaşul a luat din balcon o canistră cu benzină, a stropit covorul şi patul, după care a incendiat garsoniera.

“Marţi seară am vorbit cu ea la telefon. Plângea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»… La un moment dat ne-a spus că sună cineva la uşă şi a închis telefonul. Asta a fost ultima convorbire”, îşi aminteşte Nicolae Runceanu, tatăl Mihaelei.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 4:00 di­mi­neaţa, telefonul familiei Runceanu a sunat din nou. Era un vecin al fetei lor, care avea grijă de casă cât lipsea Mihaela din Bucureşti. “Ne-a întrebat dacă putem veni la Bucureşti, că «e o situaţie. S-a întâmplat ceva cu Mihaela». N-a pomenit nimic de sta­rea ei, dacă e la spital sau… Nu ştia cum să-mi spună. Imediat m-a fulgerat gândul că nu mai este. Am plecat într-un suflet şi, când am ajuns, scara blocului era plină de lume”, povesteşte tatăl artistei, pentru Jurnalul.ro. Mihaela fusese omorâtă violent.

Motivul crimei – jaful – nu i-a liniştit pe oameni. Din contră, a iscat scenarii pentru a justifica rara violenţă cu care a fost săvârşită fapta. Unii spun că Mihaela a fost eliminată de Securitate, alţii că nu ar fi plătit taxa de protecţie impusă de figuri ale lumii interlope bucureştene. Oricare şi oriunde ar fi adevărul, Mihaela a fost mult prea aspru pedepsită de destin.

PEDEAPSA CRIMINALULUI

Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani când a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă, când a fost eliberat pentru bună purtare.

„Aveam șapte ani când am aflat că tatăl meu e criminalul Mihaelei Runceanu. Atunci n-am înțeles mare lucru, eram mică. Dar nici n-am povestit cuiva despre asta, mi se părea totuși grav. Mi s-a părut un tip liniștit, care nu bea alcool și vorbește frumos. A fost și la ziua mea cu câțiva ani în urmă. A băut o cola și atât. Am păstrat o vreme legătura, dar acum e plecat în Anglia și nu am mai dat de el. Poate o să mai vină, poate o să vrea să-și cunoască nepoții”, a declarat în anul 2017, fiica lui Daniel Cosmin Ștefănescu, pentru Libertatea.ro.

Primele declarații ale ucigașului, la 20 de ani de la tragedie

În 2009, Ștefănescu a povestit cu amănunt tot ce s-a întâmplat în noaptea fatidică, în emisiunea ”Happy Hour”, unde au fost prezenți apropiați de-ai cântăreței, dar și unul dintre criminaliștii care s-au ocupat de caz la acea vreme.

„Am ajuns la Mihaela in jur de ora 22.00. Imi aduc aminte ca a fost o intamplare ca am ajuns la ea. Eu nu mai trebuia sa ajung in seara aceea acolo, pentru ca vorbisem la telefon. Totusi am ajuns si ea a adormit”, a spus ucigașul.

Mai multe detalii AICI!

ÎNMORMÂNTAREA MIHAELEI RUNCEANU

Toate formalităţile o dată îndeplinite, a urmat calvarul. Divinitatea le-a dat putere părinţilor Mihaelei să ducă la bun sfârşit cele creştineşti. Tatăl şi-a adunat ultimele forţe şi a găsit soluţia să o smulgă pe Mihaela din mulţimea de curioşi. Trebuia să-şi ducă fata acasă: „A fost aproape imposibil să o scoatem din casă, cu coşciugul, de câtă lume se adunase. Au ridicat-o pe sus s-o ducă la biserică. Iar când a trebuit să plecăm spre Buzău, maşina mortuară nu avea loc să iasă de pe stradă. Am luat-o cu Dacia mea înainte şi am forţat nota, mergând încet, cât să nu calc lumea. Doar aşa am reuşit să plecăm”.


La Buzău au ajuns pe la ora 17:00. Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, unde se află locuinţa familiei Runceanu, era lume adunată ca la manifestaţie. Oamenii erau şocaţi, nu credeau că este adevărat zvonul morţii şi tot veneau să vadă cu ochii lor. Unchiul Mihaelei s-a îngrijit ca toată casa scării să fie pavoazată cu crizanteme. Blocul se sufoca de necunoscuţii care urcau în şir indian spre apartamentul de la etajul III.

„La parter erau mii de lumânări şi mormane de flori. Aveam grijă de ele, să nu se ofilească. Asta era tot ce mai puteam face pentru Mihaela, să am grijă de florile ei. Veneau mulţi muncitori care ieşeau din tura de noapte sau intrau în cea de dimineaţă şi îmi cereau voie doar să urce, să-şi ia «la revedere» de la Mihaela”, povestestea, cu vocea gâtuită, mama, Elena.

Mihaela Runceanu a fost înmormântată pe data de 4 noiembrie 1989, la cimitirul „Dumbrava” din Buzău, nu departe de celebrul grup statuar „Rugăciunea” al lui Constantin Brâncuşi. În 2004, Electrecord a lansat o compilație cu 18 melodii de hituri Mihaela Runceanu.

În memoria artistei, la Buzău se organizează Festivalul international pentru copii Mihaela Runceanu  – “PENTRU VOI MUGURI NOI”.

Surse: jurnalul.ro, libertatea.ro, playtech.ro, wikipedia.ro.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *