În ziua de 24 decembrie armata este declarată singura instituţie a statului ce poate deţine arme de foc, iar persoanele care aveau arme urmau să le predea până a doua zi, la ora 17.00. Totodată, se anunţă oficial că unităţile Ministerului de Interne se vor integra Ministerului Apărării Naţionale. Revoluţia şi FSN primesc binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, iar membrii Sfântului Sinod semnează un mesaj de solidaritate cu cauza libertăţii şi democraţiei.

Sursa – Mediafax

Se instalează ordinea În Ajunul Crăciunului, Televiziunea şi radioul difuzează în premieră colinde. Bucureştiul era împânzit de echipe de militari şi tineri care asigurau ordinea în intersecţii, la gurile de metrou, precum şi în preajma obiectivelor strategice. În unele zone ale oraşului se mai auzeau sporadic focuri de armă, iar cerul era survolat de avioane militare care supravegheau Capitala. Tot în 24 decembrie se reconstituie Partidul Social Democrat Român (PSDR).

La Timişoara se aprind lumânări Timişorenii sărbătoresc victoria Revoluţiei.

În locurile unde au căzut oameni se aprind lumânări şi se depun jerbe de flori. Noile autorităţi iau măsuri de asigurare a dispozitivelor de apărare a instituţiilor din oraş, precum şi pentru intrarea în normalitate a activităţii.

Unitatea militară din Târgovişte în care se află arestat cuplul Ceauşescu este survolată, în repetate rânduri, de ţinte aeriene neidentificate împotriva cărora se ripostează. De asemenea, unitatea este supusă unor atacuri terestre cu armament de infanterie. Schimburi de focuri între forţele de apărare şi persoane neidentificate au loc şi la Cluj-Napoca, Arad şi Craiova.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/news/bucuresti/bucuresti-24-decembrie-1989-revolutia-invins-1_50bdfc8e7c42d5a663d146fe/index.html

O pagină a Revoluţiei, din Buzău, învăluită încă în mister, a avut loc pe 24 decembrie, în zona Episcopiei.

În urma unui schimb de focuri, căpitanul de armată Dorin Hagima, de 45 de ani, a fost împuşcat în cap de o patrulă a miliţiei. În acelaşi loc şi-a găsit sfârşitul tot în urma unei rafale de mitralieră trasă de miliţieni şi locotenentul de securitate Săndel Marin, care se afla într-un autoturism.  

Un alt front al Revoluţiei, cu urmări dramatice, a fost şi în unitatea militară de bruiaj electronic din Crâng.

Maiorul Gheorghe Iacob a fost împuşcat cu o rafală de mitralieră de către căpitanul Alexandru Sceriba, care a vrut să preia comanda unităţii. Ulterior, a fost ucis şi el. În schimbul de focuri din unitate a murit şi subofiţerul Vasile Voican. 

Un caz notoriu este cel al lui Vasile Apostol, de 53 de ani, operator chimist la Romcarbon, care pe 24 decembrie a fost împuşcat cu 18 gloanţe. Fusese omorât de un căpitan de securitate, Olteanu, convertit atunci în ofiţer de gărzi patriotice. Pentru fapta sa, ucigaşul a fost condamnat la 22 de ani de închisoare.

Va urma…

Sursa – Adevarul, Mediafax.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *