OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Pentru a ajunge la destinatie ,am plecat din Buzău spre Ploiesti ,iar în dreptul comunei Săhăteni am urmat un indicator spre dreapta,către Năeni .Drumul până la destinaţie este unul decent şi serpuieşte printre dealurile unde se cultivă viţa de vie ,zona Dealul Mare fiind cunoscută pentru producţia de struguri şi vin de o înaltă calitate si aromă. Pe tot traseul am dat de indicatoare ,care ne au îndrumat si am ajuns cu uşurinţă în locul stabilit . Zona comunei Năeni se bucură de un peisaj parcă desprins din cărţile cu poveşti ,iar un plus de valoare este dat de superbele obiective turistice , cred că unice in lume . Astăzi am decis să ne oprim ,pentru a va face o zi mai minunată şi a va prezenta mai pe pe larg ,asupra Bisericii dintr-o piatră . Biserica se află la aproximativ 35 km de Buzău,în satul Vârf,pe dealul Colarea ,cocoţată la circa 600 metri . Datorită acestei altitudini,lăcaşul de cult este vizibil de la o distanţă destul de mare .

Biserica este construită integral din calcar alb(travertin) de Năeni ,adus din carierele aflate în imediata vecinătate ,la aproximativ 100 de metri depărtare.Hramul bisericii este „Duminica Floriilor” şi se serbează cu o săptămână înaintea Sărbătorilor Pascale .
Sculptorul Gabriel Manole a avut minunata idee de a construi acest lăcaş de cult in vârful dealului si tot dânsul este cel care a contribuit la organizarea taberei de sculptură din apropiere.
Catapeteasma bisericii şi strana sunt din acelasi calcar alb,relativ moale si anume travertinul, lucru destul de rar întâlnit în ortodoxia europeană.
La fel ca vechile cetăţi ,edificiul este imprejmuit de un zid măreţ tot de piatră ,iar acest lucru ,ca multe altele contribuie la unicitatea locului.
Icoanele din pridvor sunt realizate dintr-un fel de ceramică pictată,într-o manieră bizantină,respectând interpretarea călugărului , Dionisie din Furna.
Culorile si stilul picturilor o să vă atragă atenţia încă de la intrarea in curtea Bisericii dintr-o piatră,iar acest lucru va oferi un plus de frumuseţe şi mai mare ,făcând din vizita dumneavoastră o adevărată încântare şi o superbă experienţă. 



@explorambuzaul

Stiri Buzau

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *