Barajul și Lacul Siriu – printre cele mai frumoase locuri din România

Dacă decideți să vizitați fiecare loc magic din țara noastră, oare de cât timp ați avea nevoie? Noi ne dorim ca fiecare român să-și redescopere țara cu proprii ochi. Însă, susținem că nu vă ajunge o viață de om la cât este de spectaculoasă.

Vă povestim astăzi despre Barajul Siriu – al doilea baraj de anrocamente din țară ca mărime, un loc spectaculos din județul Buzău străbătut cu mașina 4 X 4 al domnului Sergiu Tutulan, proprietarul Pensiunii Izvorul Bucuriei care ne-a fost și ghid. S-a îngrijit de noi ca un tată și ne-a vorbit foarte frumos despre zona de care se îngrijește atât de bine fiind interesat de bunăstarea turistică a zonei.

Are o înălțime de 122 de metri și o lungime de 570 de metri iar noi l-am zărit de la km depărtare. Este imens. Probabil cel mai frumos pe care l-am văzut până acum.

Ne spunea dl Sergiu că pentru construirea Barajul s-a lucrat două decenii și a fost construit după o modalitate inovatoare pentru vremea respectivă. Fără ciment și doar cu pământ, piatră, steril și miez de argilă, iar scopul lor este de a proteja și întări sistemul de rezistență.
În contact cu apa, argila uscată își mărește volumul și devine impermeabila. Barajul a determinat la formarea unui lac de o frumusețe rară, ce îi poartă numele: Siriu.

Toate sursele online menționează faptul că a fost necesară strămutarea unei comunități pentru a permite crearea lacului de acumulare. Vechiul sat a fost inundat iar odată cu construirea barajului aproximativ 300 de case au fost evacuate și reînființate în centrul Comunei unde acum formează satul Între Gârle.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Sursă: Zig Zag prin România

Sursă foto: Zig Zag prin România

3 thoughts on “Barajul și Lacul Siriu – printre cele mai frumoase locuri din România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *