Din luna mai a.c., purtarea măștilor de protecție în transportul public a devenit obligatorie, iar numărul maxim de persoane din autobuze nu trebuie să depășească numărul locurilor de pe scaune.
În pofida restricțiilor, la orele diminții, autobuzle au fost pline pănă la refuz cu pasageri. Pe străzile din municipiul Buzău, am zărit mai multe ,,coșciuge pe roți”, ce transportau un volum mai mare de persoane, decât cel al locurilor.
Oamenii se îmbulzesc în transportul public, pentru că vor să ajungă la timp la serviciu sau la instituțiile de învățământ. „Autobuzule ar trebui să meargă mai des.”, a spus un pasager. „Se întâmplă de obicei după-amiaza, atunci când elevii ies de la școală și muncitorii din Zona Industrială ies de la serviciu.”; „Ne grăbim la lucru, nu putem sta după următorul autobuz!”.
,,Uitați cum se circulă cu Trans-Bus la Mărăcineni! Unde este distanțarea?“
,,Trans-Bus, în această dimineață la Moisica.”
În plină pandemie, sute de navetiști își pun zilnic sănătatea în pericol pentru a se deplasa la locul de muncă. Este și cazul muncitorilor din Zona Industrială.
Conducerea societății a suplimentat numărul autobuzelor, dar chiar și așa, cei mai mulți dintre muncitori continuă să călătorească unul lângă celălt expunându-se pericolului.
Autobuzul nr.14, Buzău – Țintești – Maxenu – Smeeni – Călțuna
În acest caz, nu este vina călătorilor, ci a șoferului, care a permis și a plecat din stație cu autobuzul aglomerat. Șoferul riscă să se aleagă și cu o amendă, și fără loc de muncă.
Cetățean: ,,Aici nu mai este Covid? Stăm unul lângă celălalt, este supraplin!”
Angajată fabrică: „Dacă ne-ar băga două autobuze ar fi ok, dar așa, stăm unul lângă celălalt.”