Deputaţii AUR Suceava propun ca salariul minim brut pe economie garantat în plată să fie de 3.000 de lei. Deputaţii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Suceava, Dorel Acatrinei şi Florin Puşcaşu alături de liderul acestui partid, George Simion, au iniţiat un proiect pentru modificarea Codului Muncii pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată la valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent, conform aurnews.ro.

Propunerea legislativă vizează ca valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, în sumă de 3.000 lei să fie salariul minim brut pe economie garantat în plată şi să fie indexată în fiecare an până la 1 decembrie de către Institutul Naţional de Statistică pentru a fi preluată în fundamentarea bugetului de stat pentru anul următor, scrie Agerpres.

În expunerea de motive pentru acest proiect se precizează că salariul minim pe ţară urmează să fie stabilit prin legea bugetului asigurărilor sociale, „nefiind la discreţia Guvernului care nu este racordat la nevoile românilor şi nu intervine pentru stabilirea veniturilor românilor la un nivel peste pragul de sărăcie care să le asigure un trai decent”. „Considerăm că este un prim pas pentru ridicarea nivelului de trai al românilor, în lupta cu scumpirile fără de sfârşit care afectează traiul de zi cu zi al românilor.

În Romania orice tip de politică, fie că este de stânga sau de dreapta trebuie să înceapă după ce ne asigurăm că nu avem români sub pragul de sărăcie, care, este văzut şi de Avocatul Poporului ca fiind coşul minim de consum pentru un trai decent”.

Aceştia au arătat că una dintre soluţiile prevăzute de Germania pentru depăşirea crizei energiei de către populaţie a fost semnarea unui acord la nivelul coaliţiei de guvernare prin care s-a adoptat soluţia de creştere a salariului minim pe economie de la 9,60 euro/oră la 9,82 urmând ca la 1 iulie 2022 să ajungă la nivelul de 10,45 şi la sfârşitul anului la 12 euro/oră. „Soluţia majorării salariului minim prin suportarea costurilor acestei majorări de către stat este soluţia cea mai optimă pentru România”, au declarat deputaţii AUR de Suceava.

În raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, publicat la începutul acestui an, acesta trage un semnal de alarmă şi spune că trebuie luate măsuri urgente şi arată că salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienţi, având in vedere că valoarea coşului minim de consum pentru o persoana adultă singură este de 2.708 lei.

Avocatul Poporului face trimitere în raportul său la una din iniţiativele AUR aflate la Camera Deputaţilor, respectiv proiectul pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 217/2000, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent in Romania.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *